Fysik

Mekanisk energi i et tyngdefelt

19. november 2013 af Gandhara (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogen der kan FORKLARE mig formlerne for potentiel og kinetisk energi i et tyngdefelt?

Emek=1/2mv^2-G*Mm/r=konstant

Hvorfor ser den potentielle energi anderledes ud i et tyngdefelt (jeg kender den som Epot=mgh). Hvorfor ser formlen for den kinetiske energi så ikke anderledes ud? Den kender jeg som Ekin=1/2*m*v^2.

OG hvorfor er der minus mellem de 2 energier? Gælder der ikke, at:

Emek.=Ekin+Epot=konstant

Håber i kan hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2013 af peter lind

Epot = mgh er en formel der kun gælder hvis man er tt ved jordoverfladen. Jo længere væk du kommer fra jorden jo svagere bliver den kraft og dermed accelleration. Når det gælder for store afstande skal du bruge den mere generelle potentiel energi som man har fra Newtons tyngdelov. Den er sandsynligvis udledt i din bog og er -GMm/r.  Minusset skyldes at man sætte den potentielle energi til 0 i det uendelige fjerne.


Svar #2
19. november 2013 af Gandhara (Slettet)

Det er ikke noget fra min bog. Skal bruge det til SRP, så jeg ved ikke noget om den mekaniske energi i et tyngdefelt. Men hvad hvis man sætter nulpunktet i jordens centrum, og man laver beregninger på noget der kredser om jorden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2013 af peter lind

Det er upraktisk. Enten skal du tage hensyn til at jorden  er en kugle, hvilket betyder du skal rode med et udtryk inden for jordens overflade og en anden udenfor jordens overflade eller også får du noget uendeligt i jordens centrum


Svar #4
19. november 2013 af Gandhara (Slettet)

Det lyder kompliceret...Kan du uddybe det med at man 'sætter den potentielle energi til 0 i det uendelig fjerne'? Synes ikke det rigtig forklare den negative potentielle energi i et  tyngdefelt :/


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. november 2013 af Jerslev (Slettet)

#2+4: Formlen er udledt i Orbit BA, så du kan med fordel skaffe dig den bog.


Skriv et svar til: Mekanisk energi i et tyngdefelt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.