Matematik

differentiering af sammensat funktion

20. november 2013 af Apaas (Slettet)

f(x) = x4+ln(2x +1)

Bestem f'(1)

På trods af at have læst om emnet flere steder kan jeg stadig ikke løse denne......

Ved at jeg skal bruge reglerne for sammensat funktion osv, men skal ha skåret denne opgave  ud i pap


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2013 af WillyWonka1995 (Slettet)

du starter med at løse f'(x).

herefter sætter du bare 1 ind på x's plads og udregner.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. november 2013 af Walras

f'(x)=(x4)'+(ln(2x+1))'=4x3+1/(2x+1)*(2x+1)'=4x3+2/(2x+1)

...ved brug af reglen:

[f(g(x))]'=f'(g(x))*g'(x)

I dit tilfælde er f(x)=ln(x) og g(x)=2x+1


Svar #3
20. november 2013 af Apaas (Slettet)

@#2 Det eneste jeg ikke forstår ved opgaver er hvordan du kommer frem til det her markered med fed: f'(x) = 4x3+2/(2x+1)

Kan du udpensle det?


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. november 2013 af Walras

Som der står i reglen, skal du differentiere den ydre funktion med den indre fastholdt og så gange med den indre funktion differentieret. 

Din ydre funktion er f(x)=ln(x), som har den afledede f'(x)=1/x.

Din indre funktion er g(x)=2x+1, som har den afledede g'(x)=2.

f'(g(x)) = (ln(2x+1))' = 1/(2x+1)*(2) = 2/(2x+1),

hvor alle led skrevet med fed nu kommer fra den indre funktion, mens resten er fra den ydre funktion.


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. november 2013 af mathon

                               i ln(2x+1)

sætter du
                               u = 2x+1   og dermed u ' = 2

                               (ln(2x+1)) ' = (ln(u)) ' = (1/u)•u'  = ((1/(2x+1)) • 2 = 2/(2x+1)
                 


Skriv et svar til: differentiering af sammensat funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.