Fysik

Energi - opvarmning af vand

23. november 2013 af Tyuiop (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle! Jeg har desperat brug for hjælp til min fysik-aflevering, hvor jeg bl.a. skal:

1) beregne nyttevirkningen og nytteenergien ved opvarmning af vand i hhv. en elkedel og mikroovn

2) forklare hvilke energiomdannelser der sker under opvarmningen

3) forklare hvad der ville ændres hvis kun der skulle opvarmes vand til 1 kop kaffe.

Hvis nogen kunne fortælle mig hvilke enheder der bruges i diverse formler ville det være super!

Håber I kan hjælpe!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2013 af peter lind

Kan vi ikke få hele opgaven ?


Svar #2
23. november 2013 af Tyuiop (Slettet)

Opgaven er bare 'udleveret' mundtlig som ovenstående desværre..


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2013 af peter lind

Det kommer an på hvilken oplysninger du har

Mulige formler

E= P*t   E leveret energi, P effekt, t tid der er leveret energi

E = m*c*ΔT m masse c varmefylde, ΔT = temperaturændring


Svar #4
23. november 2013 af Tyuiop (Slettet)

Vi har fået at vide at vi skal bruge formlerne η= Enyttig/Etilført *100%

og de to formler du nævner. 

De oplysninger jeg ellers har fået, er at det er 2 dl. vand vi skal tage udgangspunkt i og at der i forsøget med mikroovnen er forbrugt 0,071 kWh - med elkedelsen ved jeg ikke..

I mikroovnen steg temp. fra 21,2 oC til 100,3 oC på 190 sekunder 

Med elkedelen steg den fra 20,3 oC til 100 oC på 140 sekunder og jeg skal så med begge finde ud af de ovenstående opgaver.


Svar #5
23. november 2013 af Tyuiop (Slettet)

Formålet med forsøgene er at finde den mest energieffektive metode at varme vandet på med største nyttevirkning.


Svar #6
23. november 2013 af Tyuiop (Slettet)

P.S. hvordan finder man ud af, hvad P er?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. november 2013 af peter lind

Jeg bad dig om hele opgaven og du sagde at der ikke var flere oplysninger end i #0. Det passer altså ikke. Du kommer med nye oplysninger nu. Hvis vi skal have nogen chance for at hjælpe skal vi altså kende opgaven.

For mikroovnen har du de nødvendige oplysninger. Den leverede energi er opgivet. Du kan så finde nytteenergien af formel 2 i #1. c kan du slå op i en tabel eller bog.

Med el kedlen mangler du den leverede energi. Du må have flere oplysninger for at kunne finde den


Svar #8
23. november 2013 af Tyuiop (Slettet)

Hele opgaven var dog i #0 udover formlerne selvfølgelig. Resten er mine egne notater osv. 

Har du et bud på opg. 2 og 3? 


Brugbart svar (1)

Svar #9
23. november 2013 af peter lind

Der manglede oplysninger om hvilken data du havde.

2. elektrisk energi ->stråling -> varme

   elektrisk energi-> varme

3. Kaffe består hovedsaglig af vand, så der er ingen forskel


Svar #10
23. november 2013 af Tyuiop (Slettet)

Tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Energi - opvarmning af vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.