Fysik

Radioaktive henfald og eksponentielle funktioner

23. november 2013 af xenabb (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvilken egenskab ved radioaktivt henfald ligger til grunde for den eksponentielle aftagende henfald vi ser i henfaldsloven?

Henfaldsloven og absorptionsloven er begge eksponentielt aftagende – hvilke fysiske processor ligger til grund for dette?

Håber der er nogle, der kan hjælpe..


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. november 2013 af mathon

Hvilken egenskab ved radioaktivt henfald ligger til grunde for den eksponentielle aftagende henfald vi ser i henfaldsloven?

denne at
væksthastigheden er proportional med funktionsværdien:

                    dy/dx = k•y
 


Svar #2
23. november 2013 af xenabb (Slettet)

Mathon, kan du uddybe dit svar? Forstår ikke helt   dy/dx = k•y nemlig..
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2013 af mathon

                  y = b•e-kx             k > 0

                 dy/dx = f '(x) = b•e-kx • (-k) = -k•(b•e-kx) = -k•y


Svar #4
23. november 2013 af xenabb (Slettet)

Kunne du evt. forklare det med en tekst? Hvorfor ganger du med (-k) lige pludselig?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2013 af mathon

k er blot en konstant.
I fysik anvender man altid
                                                   y = b•e-kx             k > 0

     


Svar #6
23. november 2013 af xenabb (Slettet)

Ja den er jeg med på. Men det mere "  dy/dx = f '(x) = b•e-kx • (-k) = -k•(b•e-kx) = -k•y " jeg ikke forstår? Er lige begyndt på differentialregning i denne uge, så jeg er ikke den skarpeste kniv i skuffen - måske er det derfor, jeg ikke helt forstår?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. november 2013 af mathon

 
             e-k·t er en sammensat funktion

                sæt
                        u = -kt   og dermed   u ' = -k

Du har så
                  y = b•e-k·t
                  y ' = (b • e-k·t) '  = (b • eu) '  = b • eu • u '  =  b • ek·t • (-k)  = -k • (b•ek·t) = -k•y


Svar #8
24. november 2013 af xenabb (Slettet)

Okay, jeg forstår nu! Tusinde tak! :=)


Skriv et svar til: Radioaktive henfald og eksponentielle funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.