Fysik

Joules lov og energitab

29. november 2013 af 550631 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Forklar vha. Joules lov, P = R • I2, hvad fordelen er ved at bruge højspændingsledninger til transport af elektrisk energi over lange afstande.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2013 af mathon

                       Ptab = Rtransport • I2

Når transportledningernes materiale - sædvanligvis kobber - og dimensioner er besluttet,
 er Rtransport en konstant.
Tilbage står at gøre I mindst mulig.
Dette gøres ved transformation.

                                                    Is/Ip = Np/Ns

                                                    Is = (Np/Ns) • Ip

herved bliver
                       Ptabtrans = Rtransport • Is2 = Rtransport • ((Np/Ns) • Ip)2 = (Np/Ns)2 Ptab      hvor Np << Ns

er eksemelvis
                         Np/Ns = 1/500 = 0,002

haves
                         Ptabtrans = 0,0022 Ptab = 4,0·10-6 • Ptab

dvs
                                4 milliontedele af det oprindelig effekttab.
                          
 


Svar #2
04. december 2013 af 550631 (Slettet)

Forklar vha. Joules lov, hvad fordelen er ved at bruge højspændingsledninger til transport af elektrisk energi over lange afstande uden at komme ind på transformation


... Kan man se på en "hurtig måde", at større spænding giver et mindre energitab i meget lange ledninger?

Jeg kan nemlig ikke lige koble Joules lov sammen med energitab


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. december 2013 af hesch (Slettet)

Antag, at du skal overføre en given effekt, Povf , gennem en leder med modtanden, R :

Povf = U * I

Det ses, at hvis vi fordobler U, må vi halvere I, for at Povf holdes konstant.

Ptab = R * I2  og tabene mindskes derfor med en faktor 4.      Etc.

------------------------------------------------------------------

P = U * I ,   U = R * I    =>

P = ( R * I ) * I = R * I2


Svar #4
04. december 2013 af 550631 (Slettet)

tak #3.


Skriv et svar til: Joules lov og energitab

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.