Fysik

Oliedråbe? Radius og masse

03. december 2013 af Annabelpigen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

En oliedråbe falder frit og opnår konstant hastighed, da luftmodstanden til sidst vokser sig lige så stor som tyngdekraften. Luftmodstanden kan skrives på formen:

F(luft) = 6 * π * r * η * v

r = radius

v = farten på dråben

η = viskositet, hvilket er målt til 1,759 * 10^-5

Oliens densitet er 0,9187 * 10^3 kg/m^3

Data viser at dråbe nr. 16, faldt med farten 5,449 * 10^-4 m/s  (dette skal vist nok bruges som v?)

() Beregn dråbens radius og masse?

Umiddelbart tror jeg man skal antage at dråben er kugleformet. Herfra skal man vel bruge ligningen for en kugleformet-facon. Har prøvet mig frem, men det gik ikke så godt...

Nogle fysik-genier som kan være behjælpelige?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt så, at Fluft = Ftyngde, dvs

Fluft = 6π·r·η·v , og

Ftyngde = (4π/3)·r3·ρ·g ,

6π·r·η·v = (4π/3)·r3·ρ·g

Man kender ρ , v, η og g og kan så isolere r. Når dråbens radius r er beregnet, kan dens masse så beregnes.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

(På opfordring).

Man får så

r2 = 9·η·v / (2·ρ·g) .

Hvis vi antager, at viskositeten η er givet i SI enheder, får man

r = 2,19 μm


Skriv et svar til: Oliedråbe? Radius og masse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.