Matematik

Hvordan beregner jeg centervinklen?

05. december 2013 af xXkilzzXx (Slettet) - Niveau: B-niveau

For at beregne 2 afsnit, der samlet giver et skraveret område, så har jeg fået opgivet 2 cirkler. I cirklerne er der en radius, og jeg har fået længden imellem deres midte (centrum). 
Den ene cirkels radius er 50, den andens er 70 og længden imellem deres midte er 100. 

For at kunne beregne afsnittene, som der til sammen giver det skraverede område, så har jeg brug for en centervinkel i hver af trekanterne. Hvordan beregner jeg dem? 

Fil med opgaven er vedlagt

Vedhæftet fil: 123.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2013 af mathon

Indlæg cirklerne i et sædvanligt ortonormalt koordinatsystem
med den mindste cirkels centrum i (0,0) og den største cirkels centrum i (100,0)
og beregn deres skæringspunkter.

Derefter kan den halve centervinkel beregnes med tan-1(xs-øverst,ys-øverst)


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. december 2013 af mathon


                         …med tan-1(ys-øverst / xs-øverst)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. december 2013 af mathon

mindste cirkel

                                 c1:           x2 + y2 = 502

største cirkel

                                 c2:           (x-100)2 + y2 = 702

skæring kræver
                                                502 - x2 = y2 = 702 - (x-100)2

                                                502 - x2 = 702 - (x2 - 200x + 104)

                                                502 - x2 = 702 - x2 + 200x - 104

                                                502 = 702 + 200x - 104

                                                200x = 7600

                                                x = 38
og
                                                y2 = 502 - 382

                                                y = ±√(502 - 382) = ±4√(66)


        skæring i
                                                Søvre(38,4√(66))   og   Snedre(38,-4√(66))

Når centervinklen kaldes v
haves
                                                v = 2·tan-1(4√(66) / 38) = 81,07º

                                      


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. december 2013 af mathon

korrketion:

                    Når centervinklen kaldes v  →  Når centervinklen i c1 kaldes v1

haves
                                                v1 = 2·tan-1(4√(66) / 38) = 81,07º

........................

tilsvarende

Når centervinklen i c2 kaldes v2
haves
                                                v2 = 2·tan-1(4√(66) / (100 - 38)) = 55,32º

 


Skriv et svar til: Hvordan beregner jeg centervinklen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.