Fysik
Arbejde
11. november 2005 af
atilla (Slettet)
En turgåer bærer en rygsækk på 10 kg. Han går skrådt opad til han er 10 m vertikalt over udgangspunktet. g=9,8. Find arbejdet der bliver udført på rygsækken.
W = m*g*d
Hvordan finder jeg forflytningen?
W = m*g*d
Hvordan finder jeg forflytningen?
Svar #1
11. november 2005 af Epsilon (Slettet)
Tyngdekraften udfører kun et arbejde, når rygsækken flyttes med en lodret komposant. Det er i den forbindelse væsentligt at hæfte sig ved, at tyngdekraften er _konservativ_. Herved forstås, at det udførte arbejde for at flytte et legeme mellem to arbitrære punkter A og B er uafhængigt af den valgte vej mellem punkterne; arbejdet afhænger udelukkende af deres placering i forhold til det valgte nulniveau for regning med den gravitationelle, potentielle energi, U. Kun den vertikale, tilbagelagte strækning er af interesse.
Indlægges ved jordoverfladen nulniveauet for regning med gravitationel, potentiel energi, er den potentielle energi i højden y per definition tyngdekraftens arbejde W for at føre rygsækken fra denne højde (Y) og ned til jordoverfladen (O),
U(y) = mgy = W_{Y -> O}
Tyngdekraftens arbejde ækvivalerer som bekendt minus tilvæksten i legemets potentielle energi, så specielt er
W_{O -> Y} = -mgy
Så er det blot at indsætte tallene fra opgaveteksten.
//Epsilon
Indlægges ved jordoverfladen nulniveauet for regning med gravitationel, potentiel energi, er den potentielle energi i højden y per definition tyngdekraftens arbejde W for at føre rygsækken fra denne højde (Y) og ned til jordoverfladen (O),
U(y) = mgy = W_{Y -> O}
Tyngdekraftens arbejde ækvivalerer som bekendt minus tilvæksten i legemets potentielle energi, så specielt er
W_{O -> Y} = -mgy
Så er det blot at indsætte tallene fra opgaveteksten.
//Epsilon
Skriv et svar til: Arbejde
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
