Fysik

Beregning af resistans i pyramide

08. december 2013 af Azayaz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan beregner jeg resistansen i denne pyramide? http://i.imgur.com/ynuEFiB.jpg

"og beregn ved  hjælp af sym­metri­over­vejelser resistansen i pyrami­den."


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2013 af peter lind

Symmetrien siger at strøm og spændningsforskel i de to yderste forbindelser altså den venstre og til højre skal være ens. Det samme gælder de andre to forbindelser der går ud fra tilslutningerne


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. december 2013 af hesch (Slettet)

Der er på tegningen markeret to knudepunkter. I det venstre, påtrykker du spændingen, U. I det højre: 0V.

Midtknudepunktet ( umarkeret ) kaldes Um. Topknudepunktet ( umarkeret ) kaldes Ut.

Du fjerner nu modstanden mellem Um og Ut. Um bliver herefter = U/2 ( spændingsdeling ) og det bliver Ut også af samme grund. Hvis du nu indsætter den fjernede modstand igen, vil der ikke løbe strøm gennem den, da spændingen mellem Ut og Um = U/2 - U/2 = 0. Derfor ændres strømme og spændinger i kredsløbet sig ikke ved genindsættelse af modstanden.

Derfor bliver den samlede modstand i kredsløbet:

1kΩ || ( 1kΩ + 1kΩ ) || ( 1kΩ + 1kΩ ) = 0,5kΩ                   ( "||" betyder parallelt med )

Kan iøvrigt beregnes vha. Kirchhoffs strømlov, uden symmetriovervejelser.


Svar #3
08. december 2013 af Azayaz (Slettet)

Dette er ikke noget vi har lært om endnu, så jeg er rigtig glad for jeres hjælp :-) Tusind tak


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. december 2013 af hesch (Slettet)

Din lærer havde nok forventet, at du delte den nederste modstand:  1kΩ = 500Ω + 500Ω, hvilket også er en symmetriovervejelse.


Skriv et svar til: Beregning af resistans i pyramide

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.