Matematik

Inverse elementer

10. december 2013 af andepande (Slettet) - Niveau: A-niveau

I et bevis for inverse elementer går man ud fra at sfd(a,n) = 1. 

Man ved der findes to tal, s og t, således at s*a+t*n=1. 

Dette kan omskrives til s*a=1-t*n

Deraf ses det at a*s(mod n) = 1. 

Hvordan ses det? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2013 af peter lind

Det ses af definitionen på modulus n


Svar #2
10. december 2013 af andepande (Slettet)

s*a=1-t*n

m (mod n) = den principale rest af m ved divison med n

Det nærmeste sammenhæng mellem de to formler er vel at man dividere med n og derved ser at resten bliver 1-t? 

s*a/n=1-t*n/n = (s*a)/n=1-t


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2013 af peter lind

Resten bliver 1. Det kan direkte aflæses. Der er ingen grund til at foretage yderligere beregninger.


Svar #4
10. december 2013 af andepande (Slettet)

Hvordan kan den det? 

Forstår jeg det rigtig hvis jeg siger at der på højre side står en rest, 1, minus t*n, hvor t'et beskriver antallet af gange s*a kan gå op i n. 


Svar #5
11. december 2013 af andepande (Slettet)

Jeg bumper lige tråden igen - Jeg forstår desværre ikke din kommentar Peter. Jeg har desværre brug for at der bliver sat lidt flere ord og et 'fordi' ind :) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. december 2013 af peter lind

Hvis du foretager en heltalsdivision af t med n kan du skrive tallet som t = q*n +r hvor r er resten 0≤r<n. sammenlign dette med s*a = 1-t*n


Skriv et svar til: Inverse elementer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.