Dansk

Adjektiver med endelsen -sk

14. december 2013 af oppenede

Analytisk, fantastisk osv... I første grad ændrer disse sig ikke, når de beskriver noget singularis neutrum. Dette er derimod tilfældet for "Et barskt, falskt, fjendskt, lumskt og harskt træ". Er der tale om ren tilfældighed? Og hvis man selv danner et adjektiv med -sk, vil man så kalde Kurts dialekt for Kurtsk eller Kurtskt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2013 af Skoleglad001 (Slettet)

Når der er "t" til sidst som der er i de eksempler du nævner, skal du være opmærksom på  at det måske ikke længere er et adjektiv men et adverbium (biord).

f.eks.

han kiggede barskt( her beskrives hvordan der kigges og det er et adverbium)

han er barsk  ( adjektiv)

det var lumskt gjort - beskriver hvordan noget er blevet gjort, det er et adverbium


Svar #2
14. december 2013 af oppenede

Vil det sige, at det er rigtigt at sige: "Dagen forløb fantastiskt"?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2013 af Tyrael (Slettet)

#2

Nej, den ovenstående sætning, dvs. "Dagen forløb fantastiskt", er ikke korrekt. 
Dette er, fordi verbet "at forløbe" er et såkaldt copula-verbum. At et verbum er et copula-verbum vil sige, at der i verbets valens er knyttet et prædikativ til subjekt. Andre copula-verber er f.eks. "at være", "at forekomme" osv. 

Dagen forløb fantastisk.
    S      V        PtS

S = subjekt
V = verbum
PtS = prædikativ til subjekt

Som der ganske rigtigt skrives i #2, skal man være opmærksom på -t endelser.
Der kan læses mere her: http://sproget.dk/raad-og-regler/typiske-problemer/adverbielt-t.

Er du i tvivl om noget eller vil have uddybet noget, må du endelig sige til. 


Skriv et svar til: Adjektiver med endelsen -sk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.