Matematik

SIR model

16. december 2013 af thilde07 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal lave SIR modellen over følgende datasæt for H1N1 influenza:

S(0)= 5500000
I(0)=274000
R(0)=?

Hvordan gør jeg dette? Jeg har tænkt mig at bruge hjemmesiden: http://www.warrenweckesser.net/solvers/menu_sir.html , til at få lavet min graf! 

Jeg ved heller ikke hvad smitte og immunitetsraten er? 

Mange tak! :-) 


Svar #1
16. december 2013 af thilde07 (Slettet)

og kan det passe at jeg skal sætte mine tal ind i følgende formler?: 

S'(t)=-β*S(t)*I(t)

I'(t)=β*S(t)*I(t)-α*Δt*I(t)

R'(t)=α*I(t)


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. december 2013 af hfs (Slettet)

Nu kender jeg ikke lige den hjemmeside.

Af hvad jeg selv kender til SIR ville jeg sige formler du har der er differentialligninger, som du kan bruge til forskellige metoder. Du kan eksempelvis bruge Eulers metode, som du kan læse om her http://www.matematiksider.dk/projekter/eulers_metode.pdf

Hvis du vælger at bruge Eulers metode, skal du så smide differentialligningerne ind i (4), og så skal du bare skrive de værdier ind som du har.

smitte og immunitetsrate skal du selv sidde og justere, indtil dine grafer begynder at ligne det du leder efter.

Håber det hjalp


Svar #3
16. december 2013 af thilde07 (Slettet)

Ja okay, men hvordan ville du sætte differentialligningerne ind i den formel :-)? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2013 af hfs (Slettet)

Du kan nok se at h er det samme som ændringen i x-aksen, altså Δt.

Hvis vi starter med S(t) ville det se sådan her ud: S(t)_(n+1)=S(t)_n+Δt*(-β*S(t)*I(t))

Så kan du forhåbentlig lave de 2 andre :)


Svar #5
16. december 2013 af thilde07 (Slettet)

Du har reddet min dag!! :) Mange tak! 


Svar #6
16. december 2013 af thilde07 (Slettet)

Jeg er ikke sikker på hvad jeg skal indsætte på n'ets plads for at få min graf? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. december 2013 af hfs (Slettet)

n er ikke en værdi som skal indsættes i din graf, men et bogstav man skriver for at indikere at det kan være hvilken som helst S(t). S(t)_n skriver du 5500000 → S(t)1=5500000+Δt*(-β*S(t)*I(t))


Skriv et svar til: SIR model

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.