Kemi

Syre og base kemi (hjælp!!!!!)

19. december 2013 af Arameo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen :) 

sidder med disse opgaver.. kan nogen herind' hjælp' mig med at løse dem?
Det vil' betyde virkelig meget! :)
 

Opgave 3

Citronsyre (3-carboxy-3-hydroxy-pentandisyre) er en trihydronsyre. 2,0 mL citronsaft titreres med 0,100 M NaOH, og ækvivalenspunktet nås efter 27,0 mL.

a)Beregn stofmængdekoncentrationen af citronsyre i citronsaft.

b)Omregn koncentrationen fra enheden mol/L til enheden g pr. 100 mL saft.


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. december 2013 af mathon

Citronsyre (1,2,3-tricarboxy-3-hydroxy-propansyre C6H8O7) H3Cit er en trihydron syre

a)

       27,0 mL 0,100 M OH- 
       indeholder
                            n(OH-) = (0,027 L) • (0,100 mol/L) = 0,0027 mol OH-, som ækvivalerer
                            (1/3)•(0,0027 mol) H3Cit = 0,0009 mol H3Cit, som forefindes i 2 mL citronsaft

b)

                             V • c = n

                             (0,002 L) • c = 0,0009 mol

                             c = (0,0009 mol) / (0,002 L) = 0,45 M

         M(C6H8O7) = 192,12 g/mol

                             m/V = (n·M)/V = (n/V) • M = c • M = (0,45 mol/L) • (192,12 g/mol) = 86,454 g/L ≈

                                                                                                                             8,65 g pr. 100 mL


Svar #2
20. december 2013 af Arameo (Slettet)

Mange tak Mathon! :D du virkelig den bedste!

Kan du så også hjælpe med den her opgave?

Acetylsalicylsyre (aspirin) er et smertestillende og febernedsættende lægemiddel, der samtidig er en middelstærk syre. Syrestyrkekonstanten er 3,0 × 10-4 M. Molarmassen er 180,15 g mol-1.

a)Beregn pH i en opløsning af 250 mg acetylsalicylsyre, der er opløst i vand i et volumen på 200 mL.

b)Hvor stor er hydronolysegraden?

c)Når acetylsalicylsyre kommer i kontakt med mavesyren (pH = 2) ændres hydronolysegraden. Forklar, hvad der sker, og beregn hydronolysegraden i maven, idet det antages, at acetylsalicylsyre ikke ændrer mavesækkens pH.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. december 2013 af mathon

Beregning af Acetylsalicylsyre
molaritet
                                            cs = n/V = (m/M)/V = ((0,250 g)/(180,15 g/mol) / (0,200 L) = 0,006939 M

Når α er hydronolysegraden
har du:
                                            HAcs (aq)   +   H2O(l)   <--->   Acs- (aq)   +   H3O+  (aq)
ligevægtsmolariteter:           cs - α·cs                                 α·cs               α·cs                 0 < α < 1

ligevægtsbrøken
giver
                                                        [Acs-] • [H3O+]
                                                       -------------------- = Ks
                                                             [HAcs]

.

                                                                   [H3O+]2
                                                       ------------------------------- = 3,0·10-4 M          0 < [H3O+] < 0,006939 M
                                                        (0,006939 M) - [H3O+]

.
                                                       [H3O+] = 0,001301 M

                                                       pH = -log([H3O+]) = -log(0,001301) = 2,9

                                                      


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. december 2013 af mathon

b)

     For hydonolysegraden  0 < α < 1
     gælder

                               [H3O+] = α • cs  

                               α = [H3O+] / cs      

                               α = (0,001301 M) / (0,006939 M) = 0,187 = 18,7%


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. december 2013 af mathon

c)

       Ligevægten

                                           HAcs (aq)   +   H2O(l)   <--->   Acs- (aq)   +   H3O+  (aq)
ligevægtsmolariteter:           cs - α·cs                                 α·cs               α·cs                 0 < α < 1
                                 

      tvinges i mavesækkens stærk sure miljø (pH = 2) mod venstre 
      dvs mod en  værdi mindre end Ks

                                                        [Acs-] • [H3O+]
                                                       -------------------- = K < Ks
                                                             [HAcs]

.

                                                                 α2
                                                       cs • -------- = K      hvilket er Ostwalds fortyndingslov
                                                               1 - α

som bl.a. "siger":
                                   Når K < Ks mindskes α i den oprindelige ligevægt, da cs er konstant.

.....................
     detaljer:

                                                           α2
                                                        --------  mindskes når nævneren øges og tælleren mindskes
                                                         1 - α
                          dvs
                                                       når α mindskes.


Svar #6
20. december 2013 af Arameo (Slettet)

Mange tak! :D


Skriv et svar til: Syre og base kemi (hjælp!!!!!)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.