Kemi

Basens koncentration

15. november 2005 af onsunshine (Slettet)
Beregn basens koncentration, når:

8.0 mL Ba(OH)2 titreres med 22.1 mL 0.10 M HCl.

Jeg har gjort det på denne måde:

I denne opgave bruger vi formlen: n=c*V og c=n/V.

Vi omregner først 22.1 mL om til liter.
22.1 mL / 1000 = 0.0221 liter.
Nu kan stofmængden af tilsat OH+ findes: 0.10 M * 0.0221 liter = 0.00221 mol.
Ba(OH)2 er en stærk diprot syre hvor der er to syreprotoner.
Derfor skal stofmængden af OH+ halveres: 0.00221 mol / 2 = 0.001105 mol.
Derefter omregner vi 8.0 mL om til liter.
8.0 mL / 1000 = 0.008 L.

Koncentrationen af Ba(OH)2 kan nu findes: 0.001105 mol / 0.008 L = 0.14 mol/L.

Er dette rigtigt ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2005 af IBM (Slettet)

Facit er korrekt, men din syre/base-viden er dårlig. Hvad er fx det forkerte i følgende sætning:

"Ba(OH)2 er en stærk diprot syre hvor der er to syreprotoner."

Og så er det OH- og ikke OH+. Og du skriver:

"Nu kan stofmængden af tilsat OH+ findes: 0.10 M * 0.0221 liter = 0.00221 mol."

Det er jo ikke OH- der tilsættes!

Svar #2
15. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Vi omregner først 22.1 mL om til liter.
22.1 mL / 1000 = 0.0221 liter.
Nu kan stofmængden af tilsat OH- findes: 0.10 M * 0.0221 liter = 0.00221 mol.
Ba(OH)2 er en....?
Derfor skal stofmængden af OH- halveres: 0.00221 mol / 2 = 0.001105 mol.
Derefter omregner vi 8.0 mL om til liter.
8.0 mL / 1000 = 0.008 L.

Koncentrationen af Ba(OH)2 kan nu findes: 0.001105 mol / 0.008 L = 0.14 mol/L.

Hvad skal der så stå i stedet...? Bare ganske kort...

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. november 2005 af IBM (Slettet)

Vi omregner først 22.1 mL om til liter.
22.1 mL / 1000 = 0.0221 liter.
Nu kan stofmængden af tilsat H+ findes: 0.10 M * 0.0221 liter = 0.00221 mol.

Der gælder, at n(H+)=n(OH-,opløsning)

Ba(OH)2 er en stærk base med 2OH- for hver formelenhed Ba(OH)2.
Derfor skal stofmængden af OH- halveres: 0.00221 mol / 2 = 0.001105 mol.
Derefter omregner vi 8.0 mL om til liter.
8.0 mL / 1000 = 0.008 L.

Koncentrationen af Ba(OH)2 kan nu findes: 0.001105 mol / 0.008 L = 0.14 mol/L.

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. november 2005 af IBM (Slettet)

Jeg ved godt, at du har et eller andet imod reaktionsskemaer, men du BØR altså opskrive følgende reaktionsskema, der gælder for alle syre/base-reaktioner mellem en stærk syre og en stærk base og som forsvarer, at n(H+,tilsat)=n(OH-,opløsning):

H3O+ + OH- --> 2H2O


Svar #5
15. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Yep det skal jeg nok gøre, men hvad skal jeg skrive for at forklare at jeg halverer stofmængden for OH- ?

Kan jeg skrive noget i retning af at der er Der er to mol OH- for hver mol Ba(OH)2. ?

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. november 2005 af Katty (Slettet)

Ja, det kan du skrive. Du skal netop forestille dig, at hvis du har stofmængden af Ba(OH)2, fx 1mol, så må stofmængden af OH- i stoffet være 2 gange større, altså 2mol. Der gælder altså:

(1)n(OH-) = 2*n(Ba(OH)2)

Du bestemmer i opgaven stofmængden af OH-, men du ønsker at finde stofmængden af den mængde Ba(OH)2, hvorfra den fundne stofmængde OH- stammer. Du skal altså løse ligning (1) for n(Ba(OH)2), hvilket du netop gør ved at dividere n(OH-) med 2.

Svar #7
15. november 2005 af onsunshine (Slettet)

OK... Så ikke indlæg #3 sorry.

Men har styr på den opgave nu.

Den næste er:

Beregn basens koncentration, når:
20 mL KOH titreres med 11.0 mL 1.0 M HCL.

Her er der ikke nogen to taller efter H nogle steder, så denne gang skal det vel hverken ganges eller divideres med 2. Derfor skal det vel bare regnes ud sådan her:

I denne opgave bruger vi formlen: n=c*V og c=n/V.
Vi omregner først 11.0 mL om til liter.
11.0 mL / 1000 = 0.011 liter.
Nu kan stofmængden findes: 1.0 M * 0.011 liter = 0.011 mol.
Derefter omregner vi 20 mL om til liter.
20 mL / 1000 = 0.02 L.
(skal være som den er)
Koncentrationen af KOH kan nu findes: 0.011 mol / 0.02 L = 0.55 mol/L.

ikk...?

Brugbart svar (0)

Svar #8
15. november 2005 af IBM (Slettet)

Jo, det er rigtigt. Men igen, skriv hvilken stofmængde du finder til 0,011mol og hvorfor denne stofmængde svarer til stofmængden af OH-. Det virker bedre og mere forståeligt; hvis ikke for dig så i hvert fald for andre.

Svar #9
15. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Nu kan stofmængden af tilsat H+ findes: 1.0 M * 0.011 liter = 0.011 mol.

Er det H+ der bliver tilsat ?

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. november 2005 af IBM (Slettet)

Ja, der titreres jo med HCl.

Svar #11
15. november 2005 af onsunshine (Slettet)

OK... den her er lidt sværere. Der skal der vist fordobles eller divideres. Jeg prøver med denne her som vil nok indeholde en del fejl.

Beregn basens koncentration, når:

25 mL NaOH titreres med 15.7 mL 0.50 M H2SO4.

I denne opgave bruger vi formlen: n=c*V og c=n/V.
Vi omregner først 15.7 mL om til liter.
15.7 mL / 1000 = 0.0157 liter.
Nu kan stofmængden af tilsat H2SO4 findes: 0.50 M * 0.0157 liter = 0.00785 mol.
Der er to mol H- for hver mol H2SO4.
Derfor skal stofmængden af H2SO4 fordobles for at få stofmængden af tilsat H+:
0.00785 mol * 2 = 0.00157 mol.
Derefter omregner vi 25 mL om til liter.
25 mL / 1000 = 0.025 L.

Koncentrationen af NaOH kan nu findes: 0.0157 mol / 0.025 L = 0.628 mol/L.

Svar #12
15. november 2005 af onsunshine (Slettet)

Ingen der lige kan hjælpe lidt med denne her sidste opgave...?

Svar #13
15. november 2005 af onsunshine (Slettet)

slet ingen...?

Skriv et svar til: Basens koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.