Matematik

Funktions forskrift? HJÆÆÆLP

04. januar 2014 af solsikke1 - Niveau: 9. klasse
Hej

Er det nogle der kan hjælpe mig med FUNKTIONS FORSKRIFT?

(Hvordan jeg finder ud af det samt evt nogle eksempler ?)

Brugbart svar (1)

Svar #1
04. januar 2014 af LeonhardEuler

Eftersom det er folkeskole - matematik, så menes der vel vist førstegradspolynomiumer. Her en kort redegørelse:

Forskriften for den rette linje (også kendt under navnene: lineære funktion, førstegradspolynomiumer, linjens ligning, linjens forskrift) 

beskrives ved

y = a•x + b 

hvor a (hældningskoecfficenten) og b er koefficenter (altså bare nogle tal). Hvor x og y er variabler (kan ændres), hvor x som regel er inputtet og y er outputtet.  

Som sagt beskriver den en lineære vækst (både voksende og aftagende). 

1. Hvis a er positiv så er den voksende. Hvis a positiv er stor, så er væksten voksende stor.

2. Hvis a er negativ så er den aftagende. Hvis a negativ er stor, så er væksten aftagende stor.

3. b er startsværdien (dermed skæringspunkt på andenaksen)

Vigtig sætning: Hvis x vokser med 1 så vokser funktionen med a.

Eksempel: En klubs medlemstal kan beskrives (efter 2013 januar) ved funktionen: y = 5x + 10  , hvor x er måneder og y er antal medlemmer

Forklar hvad 5 og 10 siger om medlemstallene.

5 er vækstens hældningskoefficent, dvs. den fortæller at medlemstallet vokser (da hældningskoefficenten er positiv, da 5 er et positivt tal) med 5 personer pr. måned, samt at medlemstallet var 10 (startværdien b) i januar.


Brugbart svar (2)

Svar #2
04. januar 2014 af peterlravn

Når du skal lave en linje, så sæt det op i et sildeben. Du har x-værdien øverst, og y-værdien nederst. 

Først vælger du en masser x-værdier. Dernæst regner du så ud (ved hjælp af formlen - i dette tilfælde y = 5x + 10 - ), hvad y-værdien skal være. Når du så har lavet dette pæne sildeben;

x                 l 1    l 2   l 3   l 4    osv.
y = 5x + 10 l 15  l 20 l 25 l 30  osv.

Så kan du så lave linjen. Punkterne hedder så (1,15), (2,20), (3,25), (4,30) osv.

Håber dette hjalp mere end det forvirrede :D


Skriv et svar til: Funktions forskrift? HJÆÆÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.