Matematik

Reduktion af følgende udtryk:

04. januar 2014 af shila159 - Niveau: C-niveau

Jeg har til opgave at reducere følgende udtryk: 

(x-3y)2 - (2x+ y) (2x-y) 

Ved at jeg skal bruge kvadratsætningerne til det, men jeg er ikke sikker på om jeg har gjort det rigtigt, er der én der kan regne det for mig step-by-step? Det ville være utrolig hjælpsomt! 

Tak på forhånd! :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Vis, hvad du selv har gjort. Det er korrekt, at man kan benytte to kvadratsætninger.


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. januar 2014 af 123434 (Slettet)

Så vidt jeg husker:

(x-3y)2=x2+9y2-6xy

(2x+y)(2x-y)=4x2-y2


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Giv nu trådstarter en chance selv først.


Svar #4
04. januar 2014 af shila159

Jeg forstår ikke hvorfor man har de -6xy fra? og hvad sker der egentlig med det minus der står i mellem den første og den anden parantes, for 2x * 2x giver jo 4x2, men så er der jo det minus før parantesen der forvirre mig :( og sidst men ikke mindst skal man så ikke gange de sidste to paranteser ud, altså så man siger:

2x *2x= 4x2

og 2x * -y

og y* 2x= 2xy

og y*-y= 0? er det ikke det de viser i 3. kvadratsætning? Eller har jeg misforstået noget? O.o 


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. januar 2014 af LeonhardEuler

(a - b)2 = a2 + b2 + (-2ab)

(x - 3y)2 = x2 + (-3y)2 + 2(x)(-3y) = x2 + 9y2 - 6yx


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

De -6xy kommer fra 2 gange det første led gange det andet led: 2·x·(-3y) = -6xy.

Der er et minustegn foran hele det andet led (2x+ y) (2x-y) . Derfor skal resultatet af (2x+ y) (2x-y) ganges med -1 .


Svar #7
05. januar 2014 af shila159

Mange tak i var til stor hjælp! :)

Jeg får resultatet af (2x+ y) (2x-y) til 4x2-y2

Vil det så sige at det endelige resultat giver -4x2+ y2? for det bliver det vel til når man ganger det med minus én :) 


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er resultatet man får for det sidste led. Opgavens endelige resultat findes jo så ved at lægge
(x-3y)2 sammen med -(2x+y) (2x-y) .


Svar #9
05. januar 2014 af shila159

Nåår på den måde, jeg er ikke så skarp på dette område :(

Så det her er min udregning:

(x-3y)= x2+ 9y-6xy

(2x+ y) (2x-y) = 4x2-y2

resultat: x2+ 9y2-6xy- 4x2-y2

               = x2+9y2-6y-4x2-y2

           = 3x2+ 8y2-6yx

Er det sådan det er? Undskyld jeg er lidt langsom til at få det lært.. :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
05. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Du skal jo bruge det korrekte resultat for minus det andet led, som du kom frem til i #7:

(x-3y)2 - (2x+ y) (2x-y) = x2 + 9y2 -6xy -4x2 +y2 = ...

Bemærk også, at 1 -4 ikke er lig med 3.


Svar #11
05. januar 2014 af shila159

Det giver jo meget god mening! :)

så det endelige resultat bliver altså -3x2- 6xy + 10y2? :)

Det fik jeg det ihvertfald til  


Brugbart svar (1)

Svar #12
05. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, det er korrekt.


Svar #13
05. januar 2014 af shila159

Perfekt, så fik jeg også lært det! Tusind tak for hjælpen! :D


Skriv et svar til: Reduktion af følgende udtryk:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.