Matematik

Vektorregning - ortogonale eller parallelle

05. januar 2014 af Anonyminized (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej matematikere.

Jeg har to vektorer: v = (t+1 over t) og w = (2t over t-1)

hvor t er et tal. Jeg skal derfor bestemme værdierne af t, for hvilke

a) v og w er ortogonale

og 

b) v og w er parallelle. 

Ortogonal = vinkelrette på hinanden

Har prøvet mig frem, men jeg kan ikke få det til at passe, og jeg får det frem til en andengradsligning, kan det passe? 
Nogle der kan give mig hjælp? :)

Mvh. Belmin


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. januar 2014 af peter lind

Det er korrekt at det skal give en 2. gradsligning. Hvorfor mener du ikke det passer ? Hvad har du gjort ?


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. januar 2014 af Anar2 (Slettet)

Du kan benytte dig af solve til bestemmelse af t ved at sætte din funktion = 0 

Hvis det er med hjælpemidler. 


Svar #3
05. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

Hej Peter og Tajala.

Peter: Jeg får opgaven a) v og w er ortogonale til at se således ud:

v * w = 0

= (t+1 over t) * (2t over t-1) = 0

= 2t*(t+1) + t*(t-1) = 0

= 2t^(2)+2t + t^(2)-t = 0

= 3t^(2)+t = 0

, og derfra ved jeg ikke hvad jeg skal gøre.

Tajala: Det er uden hjælpemidler, helst med håndkraft.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. januar 2014 af Anar2 (Slettet)

Nårh okaay.  Men for at jeg forklare sig en masse, så synes jeg du skal se denne her video :)  Som har det samme formål og er også uden hjælpemidler. 

http://www.youtube.com/watch?v=-xE6O10iI4M


Svar #5
05. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

Den er meget god Tajala. Men det er desværre ikke en andengradsligning, og det er min desværre :(


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. januar 2014 af Anar2 (Slettet)

Står det i opgaven, hvis du kan bestemme t behøver det nødvendigvis ikke være en andengradsligning. 


Svar #7
05. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

Har du et bud på, hvordan du vil løse opgaven??
For det ville være rart, hvis jeg kunne sammenligne mine egne mellemregninger..


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. januar 2014 af Anar2 (Slettet)

Jah. Jeg vil løse den som videoen  ellers som en andengradsling når du vil det, ved at sætte hele funktionen = 0. Altså se linket. 

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1268182

Jeg vil meget gerne hjælpe dig, men jeg vil ikke give dig svaret direkte da jeg ved du er på den rette vej. 


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. januar 2014 af peter lind

Du løser nemmest ligningen ved at sætte t ud foran en parentes og bruge nulreglen


Svar #10
05. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

Det er jeg glad for.

Jeg er nået til mellemregningen 

v * w = 0

= (t+1 over t) * (2t over t-1) = 0

= 2t*(t+1) + t*(t-1) = 0

= 2t^(2)+2t + t^(2)-t = 0

= 3t^(2)+t = 0

som før nævnt.

Indsætter jeg dette i TI-Nspire: solve(3t^(2)+t=0,t) 

så får jeg => t = -1/3 og t = 0.

Men jeg forstår ikke hvordan man skal gøre det på håndkraft? Er det vha. determinanten eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. januar 2014 af peter lind

Du kan godt bruge detskriminanter; men her er det nemmere at sætte t ud foran en parentes og bruge 0 reglen


Svar #12
05. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

Fra 

= 3t^(2)+t = 0

Når jeg sætter t uden for en parantes, så får jeg:

t(3t)=0

Forstår det stadigvæk ikke.. 


Svar #13
05. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

Kan godt forstå, at jeg får t = 0 .. for det skal give 0, ligemeget hvad, da de er ortogonale.

Men hvor får jeg så -1/3 fra? Det skal jo også give t = -1/3 , det var i hvert fald det jeg fik resultatet fra hjælpemidlet TI-Nspire.


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. januar 2014 af peter lind

Du sætter forkert ud foran en parentes. Det giver t(3t+1)=0


Brugbart svar (1)

Svar #15
05. januar 2014 af PeterValberg

#12

Du får lavet en "lille bøf", når du sætter t udenfor en parentes:

3t2 + t = 0
t(3t + 1) = 0
t = 0   ∨   3t + 1 = 0

løs selv videre....

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #16
05. januar 2014 af Anonyminized (Slettet)

Mange tak til jer tre :)

Fortsat god søndag aften.


Skriv et svar til: Vektorregning - ortogonale eller parallelle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.