Matematik

Linjer og vektorer.

16. januar 2014 af Anonym97 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

Jeg har en matematikaflevering til i morgen, men sidder simpelthen fast i denne opgave ;(

Opgaven lyder:

Opsriv en ligning for linjen m, når den går gennem punktet P og har hældningen a, når P(0, -1/2) og a = -1/4.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2014 af LubDub (Slettet)

en ligning for linjen m med hældningen a, der går gennem punktet (xo,yo)

     y = a(x + xo) + yo



.. jeg ved ikke, om dette har noget med vektorer at gøre


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. januar 2014 af mathon

alment  
             En ret linje gennem Po(xo,yo) med hældningstal a
             har bl.a. retningsvektor
                                                   r = [1,a] og dermed normalvektor   n = ^r = [-a,1].

             Når P(x,y) er et viljårlig punkt på linjen
             er vektoren
                                 PoP = [x-xo,y-yo] en retningsvektor for linjen

             Linjen l's punkter kan derfor beskrives:

                 l:      n • PoP = 0

                        [-a,1] • [x-xo,y-yo] = 0

                        -a·(x-xo) + y-yo = 0

                        -ax + axo + y-yo = 0

                        y = ax + (yo - axo)

som er identisk
med
                        y - yo = a(x - xo)    ligningen i #1    dog med korrigeret regnetegn
      
             


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. januar 2014 af mathon

anvendelse i det konkrete tilfælde:

alment  
             En ret linje gennem P(0,-(1/2)) med hældningstal -(1/4)
             har bl.a. retningsvektor
                                                   r = [1,-(1/4)] og dermed normalvektor   n = ^r = [1/4,1].

             Når Q(x,y) er et viljårlig punkt på linjen
             er vektoren
                                 PQ = [x,y+(1/2)] en retningsvektor for linjen

             Linjen l's punkter kan derfor beskrives:

                 l:      n • PQ = 0

                        [(1/4),1] • [x,y+(1/2)] = 0

                        (1/4)x + y + (1/2) = 0

                        y = -(14)x - (1/2)


Svar #4
16. januar 2014 af Anonym97 (Slettet)

Mange tak for hurtigt og grundigt svar :)


Svar #5
17. januar 2014 af Anonym97 (Slettet)

JEg har prøvet at sætte tallene ind i linjens ligning:

y=ax+b ⇔
y=(-1/4)x-(1/2)

Men hvordan finder jeg nu b?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. januar 2014 af mathon

#5
       #2 linje 13:
                                           b = yo - a•xo

                                           b = -(1/2) - (-1/4)•0 = -(1/2)


Svar #7
17. januar 2014 af Anonym97 (Slettet)

Nå ja, tak - det kan jeg godt se :)

Men i facitlisten står der at svaret er y=-1/2x-1/4


Skriv et svar til: Linjer og vektorer.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.