Matematik

Ulighed

20. januar 2014 af 1234radioen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Kan I hjælpe mig med denne opgave:

Løs hver af følgende uligheder i intervallet [0;2pi]:
a) sinx<-0,2915
b) cosx>0,5219


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Løs først den tilhørende ligning i det betragtede interval [0;2pi], for eksempel sin(x) = -0,2915 , og benyt så enhedscirklen til at løse uligheden i intervallet.


Svar #2
20. januar 2014 af 1234radioen (Slettet)

Jeg har prøvet at tage sin^-1 til tallet og så får jeg -16,9, hvilket ikke stemmer overens med facitlisten.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du skal regne i radianer, ikke i grader.

sin(x) = -0,2915 ⇒ x = sin-1(-0,2915) + 2π ∨ x = π - sin-1(-0,2915)


Svar #4
20. januar 2014 af 1234radioen (Slettet)

hvorfor skal man plusse med 2pi?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det skyldes, at man søger løsningerne i intervallet [0;2pi] .

Bemærk også: "at plusse" er babysprog for at addere eller at lægge til .


Svar #6
20. januar 2014 af 1234radioen (Slettet)

Men hvorfor er x = sin-1(-0,2915) + 2π  så det samme som

x = π - sin-1(-0,2915)


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er jo heller ikke det samme.

x = sin-1(-0,2915) + 2π ∨ x = π - sin-1(-0,2915)

er løsningen til ligningen sin(x) = -0,2915 i intervallet [0;2pi] . Der er to forskellige talværdier i intervallet [0;2pi] , der tilfredsstiller ligningen sin(x) = -0,2915 , nemlig sin-1(-0,2915) + 2π  og π - sin-1(-0,2915) .


Svar #8
20. januar 2014 af 1234radioen (Slettet)

Undskyld, men det kan jeg simpelthen ikke forstå. Jeg kan slet ikke forstå, at man lægger 2pi til, og hvorfor man trækker sin^-1(0,2915) fra pi i den anden. Jeg mener...intervalet har jo også alle mulige andre tal?


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ligningen

sin(x) = y (med |y| ≤ 1)

har de to principale løsninger

x = sin-1(y) og x = π - sin-1(y) , idet der generelt gælder sin(x) = sin(π-x) .

I den aktuelle ligning er der lagt 2π til den ene løsning for at få den løsning, der ligger i intervallet [0;2pi] .


Svar #10
20. januar 2014 af 1234radioen (Slettet)

Ved at regne ud på den måde, kan jeg ikke få det, som står i facitlisten.

Hvis jeg siger sin^-1(-0,2915) + pi får jeg 3,43, som der også står i facitlisten, men så skal jeg også få 5, 98, hvilket jeg ikke kan få...Derstår nemlig 3,43 <5,98


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

De to løsninger til ligningen er

x = sin-1(-0,2915) + 2π = 5,987  ∨ x = π - sin-1(-0,2915) = 3,437

Løsningen på uligheden

sin(x) < 0,2915

er da

π - sin-1(-0,2915) = 3,437 < x < sin-1(-0,2915) + 2π = 5,987 


Svar #12
20. januar 2014 af 1234radioen (Slettet)

Jeg forstår stadig ikke det med pi og 2pi...


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Prøv at forklare, hvad det er, du ikke forstår.


Svar #14
21. januar 2014 af 1234radioen (Slettet)

Jeg forstår ikke helt det her:

x = sin-1(y) og x = π - sin-1(y) , idet der generelt gælder sin(x) = sin(π-x) .

?


Brugbart svar (0)

Svar #15
21. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Da to supplementvinkler har samme sinus, gælder der generelt, at sin(x) = sin(π-x), så ligningen

sin(x) = y

har både x = sin-1(y) og x = π - sin-1(y) som løsninger.


Svar #16
21. januar 2014 af 1234radioen (Slettet)

Men hvorfor lægger man så også 2pi til? For du har allerede skrevet to løsning, og hvis man lægger 2pi til får man vel tre løsninger?


Brugbart svar (0)

Svar #17
21. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Der lægges 2π til for at få den løsning, der ligger i intervallet [0;2π] .

Selve ligningen sin(x) = -0,2915 har uendeligt mange løsninger. To af dem falder i intervallet [0;2π] , og det er de to løsninger, der er angivet ovenfor.


Skriv et svar til: Ulighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.