Matematik

Ligning med brøker - flere led i tæller/nævner

22. januar 2014 af DoctorStein (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Hvordan regner man følgende ligning:

3 = (x-1)/(x+2) 

?

Mvh.

Lasse


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2014 af peter lind

træk de 3 over på højre side og sæt det hele på fælles brøkstreg


Svar #2
22. januar 2014 af DoctorStein (Slettet)

Det lyder meget simpelt, men jeg kan simpelthen ikke se, hvordan jeg får isoleret x på den måde..?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. januar 2014 af Stats

3 = (x-1)/(x+2) ⇔ 3(x+2) = x-1

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #4
22. januar 2014 af DoctorStein (Slettet)

3 = (x-1)/(x+2) ⇔ 3(x+2) = x-1

...og hvad så? 

x er endnu ikke isoleret. Sagen er, at jeg overhovedet ikke ved, hvordan man gør, så jeg har brug for, at få det skåret ud i pap. Jeg ved, at svaret er x=-(7/2), men hvordan kommer man der til?


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. januar 2014 af Stats

Ok... Grunden til at jeg lavede denne lille udregning er fordi:

3 = (x-1)/(x+2)   Gang med (x+2) på hver side og vi ser:
3·(x+2) = ((x-1)·(x+2))/(x+2) Derved vil ((x-1)·(x+2))/(x+2)

Og tilbage er der: 3·(x+2) = x-1

Nu ser man, at det er en gange parentes. For at ophave den, skal vi gange hvert led inde i parentesen.

3·(x+2) = 3·x+3·2 = 3x + 6

Vi har nu følgende på hver side af lighedstegnet

3x + 6 = x - 1

Nu vil vi samle alle x'erne på venstre side, og alle konstanterne på højre side.
Altså Vi tilføjer -x på hver side af lighedstegnet, og -6 på hver side af lighedstegnet.

3x - x + 6 - 6 = x - x - 1 - 6

Nu reducere vi, for at det skal blive mere overskueligt.

2x = -7

Nu kan vi se, at der er 2 x'er. Vi vil gerne bare have én x. Så vi bliver nød til at dele med 2 på hver side.

(2·x)/2 = -7/2

Og vi ser at 2 tallet går ud med hinanden, og tilbage står der:

x = -7/2 = -3,5

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #6
22. januar 2014 af DoctorStein (Slettet)

Mange tak for hjælpen, Dennis! Det var pænt af dig, at du gad at slære det ud i pap for mig - jeg forventede nu ikke, at det ville svære sådan en lang udregning! 

Men nu forstår jeg det i hvert fald! 


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. januar 2014 af Stats

Det var så lidt. Hehe, du skrev jo at det skulle skæres ud i pap ;P  .......

Skriv endelig hvis du har andre spørgsmål.

Citat fra (Kina)
Hvad jeg hører, det glemmer jeg,
Hvad jeg ser, det husker(genkender) jeg,
Hvad jeg gør, det lære jeg.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. september 2016 af elida36 (Slettet)

hej nogen der kan forklare mig hvordan mapel for dette stykke (2*x+1)*(1/6)-(-5*x-3)*(1/2) = (7*x-4)*(1/3) til dette (17/6)*x+5/3 = (7/3)*x-4/3 gerne skære det ud i pap


Skriv et svar til: Ligning med brøker - flere led i tæller/nævner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.