Kemi

Udregning af aktuel stofmængdekoncentration efter fortynding

03. februar 2014 af dietrich - Niveau: B-niveau

2,50 g calciumchlorid-vand (1/6) opløses i vand i en 50 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op til mærket

a) beregn de aktuelle koncentrationer af Ca2+ og Cl- i opløsningen 

Jeg har fundet molarmassen af CaCl2*6 H2O = 219,075 g/mol

Jeg har også fundet stofmængden: 0,011412 mol 

og derefter udregnet den aktuelle koncentration af den samlede formel

c(CaCl2*6 H2O) = 0,22824 M

herefter har jeg kigget på forholdene mellem dem, og da forholdet er 1:2 er de aktuelle koncentationer lig med: 

c(Ca2+) = 0,23 M

c(Cl-) = 0,23 M * 2 = 0,46 M

Det er opgave b og c, jeg har problemer med, så jeg håber der er nogle der kan hjælpe mig på vej :-)

Dernæst udtages med pipette 5 mL af opløsningen og overføres til en 100 mL målekolbe. Denne fyldes også op til mærket og omrystes. 

b) beregn de aktuelle koncentrationer af Ca2+ og Cl- i den fortyndede opløsning

Den fortyndede opløsning blandes med 200 mL 0,006080 M natriumchlorid

c) beregn de aktuelle koncentrationer af Na+, Ca2+ og Cl- i opløsningen


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2014 af mathon

b)
                 fortyndingsfaktor
                                                 f = (100 mL) / (5 mL) = 20

                 [Ca2+]fort  = (0,22824 M) / 20 = 0,0114 M

                 [Cl-]fort = (0,456467 M) / 20 = 0,02282 M


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. februar 2014 af mathon

c)
               de fortyndede 100 mL øges til 300 mL dvs med fortyndingsfaktor f1 = 3

               de tilsatte 200 mL øges til 300 mL dvs med fortyndingsfaktor f2 = 1,5

efter tilsætning af 200 mL 0,006080 M natriumchlorid:

                [Ca2+] / f1  = (0,0114 M) / 3 = 0,003804 M                 

                [Cl-] = (0,02282 M) / f1  +  (0,006080 M) / f2 = 0,02282 M) / 3  +  (0,006080 M) / 1,5 = 0,011661 M

                [Na+] = (0,006080 M) / f2 = (0,006080 M) / 1,5 = 0,004053 M

               

           


Skriv et svar til: Udregning af aktuel stofmængdekoncentration efter fortynding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.