Kemi

pH beregning af to baser

06. februar 2014 af Flade (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

500 mL 0,200 M NH4Cl

500 mL 0,200 M NH3

De to baser blandes og så skal der beregnes pH... Det er ved en tempratur på 25ºC

Hvordan starter jeg?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. februar 2014 af 012343210

For det første er det ikke 2 baser. Det er en base (NH3) og dens tilsvarende syre (NH4+)

Den skal regnes som en bufferopløsning. Kan du selv finde ud af det?


Svar #2
06. februar 2014 af Flade (Slettet)

Ja tak jeg fandt ud af det pOH= pKb+log(Ca/Cb) og fik så pOH til 4,74 og ph til 14-4.74= 9.25

Brugbart svar (1)

Svar #3
06. februar 2014 af 012343210

Det lyder meget rigtig:)


Svar #4
06. februar 2014 af Flade (Slettet)

Men nu har jeg et nyt problem: jeg skal beregne hvor mange mol HCl der skal tilsættes for at opløsningen får en pH der er 0.5 mindre.. Dvs at min pH skal være 9,25-0,5=8,75 hvis jeg bruger pH= pKa+log(Cb-x/Ca-x) så får jeg mit x til -0.1 og jf facit sku der gi 0.052... Så hvad er det der skal gøres anderledes?

Brugbart svar (1)

Svar #5
06. februar 2014 af 012343210

Laver lige dine koncetrationer om til molmængder, da volumen kan deles ud:

pH= pKa+log(Cb/Ca)

pH= pKa+log(nb/V/na/V)

pH= pKa+log(nb/na)

Eftersom 1 mol HCl giver et mol af buffersyren og bruger et mol buffer basen. Så sætter jeg x ind som du også har gjort, og kaster mig ud i at isolere den:

pH= pKa+log(nb-x/na+x)

pH= pKa+log(nb-x/na+x)

8,75=9,25+log(nb-x/na+x)

8,75-9,25=log(nb-x/na+x)

10^(8,75-9,25)=nb-x/na+x

10^(8,75-9,25)*(na+x)=nb-x

10^(8,75-9,25)*na+10^(8,75-9,25)*x=nb-x

10^(8,75-9,25)*na-nb=10^(8,75-9,25)*x-x

10^(8,75-9,25)*na-nb=(10^(8,75-9,25)-1)*x

x=(10^(8,75-9,25)*na-nb)/ (10^(8,75-9,25)-1)


Svar #6
06. februar 2014 af Flade (Slettet)

okay og nb og na er stofmængderne af NH4Cl og NH3? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. februar 2014 af 012343210

Ja. a angiver syren og b angiver basen. Det er ligsom du angav i din tekst


Svar #8
06. februar 2014 af Flade (Slettet)

Perfekt Tak skal du have


Skriv et svar til: pH beregning af to baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.