Matematik

Lige store koefficienters metode

06. februar 2014 af Missperfec (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan bruger man lige store koefficienters metode til at beregne n ligninger med n ubekendte?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2014 af mathon

                   Til n ligninger med n ubekendte anvender man ikke lige store koefficienters metode.

                   Den er anvendelig til 2 ligninger med 2 ubekendte.           


Svar #2
06. februar 2014 af Missperfec (Slettet)

Er du sikker på det? synes jeg har læst et sted at man sagtens kan anvende denne metode til n ligninger med n ubekendte?

Hvad så med substitutions metoden og grafisk metode?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. februar 2014 af hesch (Slettet)

#2:  Jamen det er rigtigt. Computere, der finder en løsning af f.eks. 40 ligninger med 40 ubekendte, anvender lige store koefficienters metode, fordi metoden er systematisk, hvilket gør den egnet til computer beregning.

En sådan computerfunktion fylder omkring 30 programlinier, så det er ingen sag.


Svar #4
06. februar 2014 af Missperfec (Slettet)

Men kan man så anvende denne metode når man løser fx. 3 ligninger med 3 ubekendte i hånden?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. februar 2014 af hesch (Slettet)

Ja, den kan du altid bruge, også i hånden. Men antallet af regneoperationer for løsning af n ligninger, er vel proportional med n3.

En PC kan ca. løse 40 ligninger med 40 ubekendte på nogle millisekunder (effektivt, uden tidsspilde af Windows tidsforbrug).


Svar #6
07. februar 2014 af Missperfec (Slettet)

ok, men kan du komme med en lille forklaring på hvordan den bruges i hånden?

Altså hvordan man løser man n ligninger med n ubekendte i hånden? Fremgangsmåde?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. februar 2014 af hesch (Slettet)

Ja, men "lille" er den ikke.

Jeg skal prøve at google den, eller selv skrive den ( systematikken ).

Hav tålmodighed.


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. februar 2014 af mathon

…i hånden løses for n ∈ {1,2,3}

     for n > 3 løses v.hj.a. CAS,

     hvor programmet selvfølgelig godt kan anvende lige store koefficienters metode!


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. februar 2014 af mathon

evt. for
n = 2

Vedhæftet fil:Cramers regel.doc

Brugbart svar (0)

Svar #10
07. februar 2014 af mathon

evt. for
n = 3

Vedhæftet fil:Cramers regel med 3.doc

Brugbart svar (0)

Svar #11
07. februar 2014 af hesch (Slettet)

Så fik jeg tid:  Fil vedhæftet.

Det er rendyrket computersystematik.    :)

Også for n=40.

Vedhæftet fil:Gauss_elimination.pdf

Skriv et svar til: Lige store koefficienters metode

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.