Matematik

Integration

13. februar 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Hvordan udregner jeg følgende i hånden:

∫(esin(x) sin(x)cos(x) dx)?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2014 af SuneChr

Anvend
1)    Substitutionen    t = sin x       dt = cos x  dx
2)    ∫ t·et dt  =  t·et  -  ∫ 1·et dt
3)    Substituér tilbage.


Svar #2
13. februar 2014 af Haxxeren

#1

Super, tak. Den har jeg klaret nu.

Hvad med ∫sin(x)/x dx og ∫tan-1(ex)dx?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

∫ sin(x)/x dx = Si(x)

Det er definitionen for integral-sinus funktionen Si(x). Den kan ikke ellers udtrykkes simpelt ved de kendte elementære funktioner.


Svar #4
13. februar 2014 af Haxxeren

#3

Helt specifikt skal jeg løse differentialligningen: y' + 1/x y = sin(x)/x, der kan sammenlignes med (den generelle) formen y' + py = r.

Denne differentialligning af 1. orden har løsningen: y = eh [∫eh r dx], hvor h = ∫p dx.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så er h(x) = ln(x) , og dermed ∫ eh(x)·r(x) dx = ∫ sin(x) dx  = -cos(x) .


Svar #6
13. februar 2014 af Haxxeren

#5

Du har sku ret!

Hvordan kom du frem til, at ∫ eh(x)·r(x) dx = ∫ sin(x) dx?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Da h(x) = ln(x), er

eh(x)·r(x) = eln(x) · sin(x)/x = x · sin(x)/x = sin(x)


Svar #8
13. februar 2014 af Haxxeren

#7

Løst, tak.

Hvad med denne her: ∫(ex tan-1(ex) dx)


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. februar 2014 af SuneChr

# 3
Er det tilladt, at dividere med x i udviklingen af sini potensrække,
således at vi får
            ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9. Det er tilladt at dividere med x, når x ikke er lig med 0.

Svar #11
13. februar 2014 af Haxxeren

#9

Som #5 gjorde opmærksom på det, så havde jeg opfattet løsningsformlen forkert. Det er klaret. :-)

Mangler nu problemet i #8 (baseret på differentialligningen: y' + y = tan-1(ex)).


Svar #12
13. februar 2014 af Haxxeren

 #11

Er her ingen, der kan gennemskue problemet i #8 (#9)?


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12. Integralet med Arctan og exp er endnu mere ubehageligt end integralet med sin(x)/x. Prøv at forklare, hvor det integral kommer fra.

Svar #14
13. februar 2014 af Haxxeren

#13

Det kommer fra differentialligningen: y' + y = tan-1(ex), som igen skal sammenlignes med formen i #4

(y' + py = r med løsningen y = e-h [∫eh r dx], hvor h = ∫p dx).
 


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Men så er det jo integralet

∫ ex · tan-1(ex) dx  

der skal bestemmes. Benyt substitutionen t = ex , dt = ex dx .


Svar #16
13. februar 2014 af Haxxeren

#15

Hvordan integrerer man tan-1(t) mht. t?


Brugbart svar (0)

Svar #17
13. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Man benytter partiel integration.

∫ ex · tan-1(ex) dx = ∫ tan-1(t) dt = t·tan-1(t) - ∫ t/(1+t2) dt = t·tan-1(t) - (1/2)·ln(1+t2) + k

                         = ex·tan-1(ex) - (1/2)·ln(1+e2x) + k


Svar #18
13. februar 2014 af Haxxeren

#17

Partiel integration af hvad? Der står jo kun én funktion.

Hvad gør du fra: ∫ tan-1(t) dt?


Brugbart svar (0)

Svar #19
13. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Partiel integration af 1·tan-1(t) . En stamfunktion til 1 er t, og den afledede af tan-1(t) er 1/(1+t2) .


Svar #20
13. februar 2014 af Haxxeren

#19

Grunden til at du bruger tallet 1, er det fordi, at man ikke kan integrere tan-1(t) alene?


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 58 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.