Matematik
Teorien bag omdrejningslegmer
21. november 2005 af
Windcape (Slettet)
Hejsa
Hvad er teorien bag formlen for at udregne et omdrejningslegme omkring y-aksen ?
Formlen er:
b
V = 2 * PI * S x*f(x) dx
a
Spørgsmålet, er fordi jeg skal udregne denne her:
http://www.kalonline.dk/matproj2_skrav.png
Drejet 360 grader omkring y-aksen.
Så istedet for at udregne dem med 4 omdrejningslegmer (som jeg har prøvet, og ikke kan få til at passe), så udregne arealet (som jeg har udregnet, og det passer fint), og finde rumfandet ud fra det.
Det burde jo være muligt. Men vil først og fremmest gerne kende teorien bag denne formel.
Hvad er teorien bag formlen for at udregne et omdrejningslegme omkring y-aksen ?
Formlen er:
b
V = 2 * PI * S x*f(x) dx
a
Spørgsmålet, er fordi jeg skal udregne denne her:
http://www.kalonline.dk/matproj2_skrav.png
Drejet 360 grader omkring y-aksen.
Så istedet for at udregne dem med 4 omdrejningslegmer (som jeg har prøvet, og ikke kan få til at passe), så udregne arealet (som jeg har udregnet, og det passer fint), og finde rumfandet ud fra det.
Det burde jo være muligt. Men vil først og fremmest gerne kende teorien bag denne formel.
Svar #1
22. november 2005 af fixer (Slettet)
Lad der være givet punktmængden M bestemt ved
M = {(x,y)E RxR |a=<x=<b ^ f(x)=<y=<g(x)}
hvor f og g er kontinuerte funktioner på intervallet [a,b]. Vi ønsker at bestemme volumet V af den punktmængde der fremkommer ved rotation af M om y-aksen.
M ses at være området mellem linierne med ligningerne x=a og x=b og graferne for funktionerne f og g. Det vil være dig en hjælp at lave en illustration.
I et vilkårligt x0 E [a,b[ indlægger vi nu en strimmel parallel med y-aksen og med tykkelsen h<<1 i x-aksen's retning. Strimmelen begrænses i M nedadtil af grafen for f og opadtil af grafen for g.
Denne strimmel vil ved rotation om y-aksen danne et rør, altså to cylinderflader der begge har y-aksen som længdeakse.
Idet vi har antaget at h<<1 kan vi tilnærmelsesvist ansætte de to cylinderflader til at have samme areal A(x0). En cylinders overfladeareal er bestemt som
A_cyl = 2piRL
hvor R og L er henholdsvis cylinderens radius og højde. Vi har altså
A(x0) = 2pi*x0*(g(x0)-f(x0)
Volumet, delta_V, af området mellem de to cylinderflader er lig overfladearealet ganget med afstanden mellem fladerne ("rørtykkelsen")
delta_V = A(x0)h = 2pi*x0*h*(g(x0)-f(x0))
Volumet V approximeres ved summation over samtlige cylinderrør der fremkommer ved rotation af strimler med tykkelsen h mellem x=a og x=b om y-aksen.
Ved nu at foretage de sædvanlige overvejelser vedrørende grænsesummer kan man redegøre for at volumet V bestemmes eksakt som
b
S[2pi*x*[g(x)-f(x)]dx = V
a
Hvis specielt f(x)=0 fremkommer den formel du angiver.
M = {(x,y)E RxR |a=<x=<b ^ f(x)=<y=<g(x)}
hvor f og g er kontinuerte funktioner på intervallet [a,b]. Vi ønsker at bestemme volumet V af den punktmængde der fremkommer ved rotation af M om y-aksen.
M ses at være området mellem linierne med ligningerne x=a og x=b og graferne for funktionerne f og g. Det vil være dig en hjælp at lave en illustration.
I et vilkårligt x0 E [a,b[ indlægger vi nu en strimmel parallel med y-aksen og med tykkelsen h<<1 i x-aksen's retning. Strimmelen begrænses i M nedadtil af grafen for f og opadtil af grafen for g.
Denne strimmel vil ved rotation om y-aksen danne et rør, altså to cylinderflader der begge har y-aksen som længdeakse.
Idet vi har antaget at h<<1 kan vi tilnærmelsesvist ansætte de to cylinderflader til at have samme areal A(x0). En cylinders overfladeareal er bestemt som
A_cyl = 2piRL
hvor R og L er henholdsvis cylinderens radius og højde. Vi har altså
A(x0) = 2pi*x0*(g(x0)-f(x0)
Volumet, delta_V, af området mellem de to cylinderflader er lig overfladearealet ganget med afstanden mellem fladerne ("rørtykkelsen")
delta_V = A(x0)h = 2pi*x0*h*(g(x0)-f(x0))
Volumet V approximeres ved summation over samtlige cylinderrør der fremkommer ved rotation af strimler med tykkelsen h mellem x=a og x=b om y-aksen.
Ved nu at foretage de sædvanlige overvejelser vedrørende grænsesummer kan man redegøre for at volumet V bestemmes eksakt som
b
S[2pi*x*[g(x)-f(x)]dx = V
a
Hvis specielt f(x)=0 fremkommer den formel du angiver.
Skriv et svar til: Teorien bag omdrejningslegmer
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
