Fysik

Hjælp til at finde gaskonstanten R

14. februar 2014 af Perfektum12 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kunne godt bruge noget hjælp til en opgave som omhandler gaskonstanten R. Jeg er blevet spurgt om at finde hældningskoefficienten for p som funktion af 1/V til at finde en værdi for gaskonstanten, R.

Har fået  min hældningskoefficienten til 1.127  Kpa/cm^3 og jeg ved at jeg skal isolere R.

Så det bliver a (hældningskofficienten)/ n (gassens molekylemasse i mol) * T (som er temperaturen)

Men ved ikke hvordan jeg skal få enheden 1.127  Kpa/cm^3 lavet om eller hvordan jeg skal bærer mig ad med resten af opgaven. Jeg ved jeg skal få resultatet til at være nogenlunde 8,3144728 m3·Pa·K·mol

Er der en som kan hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. februar 2014 af mathon

bør være i nærheden af:

                     p(1/V) = (n • R • T) • (1/V)                      som for 1 mol ved 20°C
giver
                      p(1/V) = (( 1 mol) • R • (293,15 K) • (1/V)

                      p(1/V) = ((8,31451 J/(mol·K)) • (293,15 mol·K)) • (1/V)

                      p(1/V) = (2,437 kJ) • (1/V)

                


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

I et plot af p som funktion af (1/V) er hældningskoefficienten da

a = nR/T

Kender man a , n og T, har man da

R = aT/n .

n er antallet i mol af gassens molekyler

Hældningskoefficienten a i en relation p = a/V har enheden Pa·m3 , ikke som du foreslår noget med Pa/m3 .


Svar #3
14. februar 2014 af Perfektum12 (Slettet)

Skal det så forståes således at det mathon har skrevet er ukorrekt da der bruges enheden Pa/M3 i stedet for Pa * M3? 

Desuden hvordan udregner jeg n som er antallet af gassens molekyle når der ikke er specificeret hvilken gas der er tale om? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

I #2 skulle det være

a = nR·T ,

R = a / (n·T) .

Enheden for plottets hældningskoefficient a er uændret Pa·m3 = (N/m2)·m3 = (J/m3)·m3 = J .

Enheden for gaskonstanten er, som også angivet af mathon i #1, J/(mol·K)


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. februar 2014 af mathon

#3

                                 p(1/V) = (2437 J) • (1/V)

         enheder            Pa     = J/m3 = (Pa·m3)/m3


Svar #6
15. februar 2014 af Perfektum12 (Slettet)

Jeg får det til 2.7464^12 er det rigtigt? 

Er stadig i tivle om hvordan man udregne (1/v) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

1/V er det reciprokke volumen. Du skal kende antallet af mol i gassen. Omregn alle enheder til SI enheder.


Svar #8
15. februar 2014 af Perfektum12 (Slettet)

Jeg har omregnet 1127 Kpa/cm^3 (hældningskofficiten) til Pa/m^3 så det bliver 1127000000000 og ganget dette med de 2.437 Kj, eller skal jeg omregne det til Joule i stedet? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Igen: (se #2), enheden for den fundne hældningskoefficient a kan ikke være kPa/cm3 , men kPa·cm3 . Det skal så omregnes til Pa·m3 = J . Værdien af gaskonstanten er så

R = a / (n·T)


Svar #10
15. februar 2014 af Perfektum12 (Slettet)

Er ikke helt med endnu, men vi omregner de 1127 Kpa*cm^3 til Pa*m^3 hvilket giver 1.127000 Pa·m3  og det er så det samme som Joule.  Vores ligning bliver således: 

R = 1.127000 J  / (n· 293.15 K)

Men hvad er værdien af N? Kan ikke forstå dette endnu. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. februar 2014 af mathon

   

                                               n er antal mol.


Skriv et svar til: Hjælp til at finde gaskonstanten R

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.