Kemi

styrkekonstant for base

16. februar 2014 af teamwork (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder med følgende opgave 

En 0.15M opløsning af en base har pH 10.3. Hvad er basestyrkekonstanten, KB for denne

base?

Jeg har formlen kb=([OH- ]* [s])/[b]) 

Hvordan anvender jeg den ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2014 af mathon

                                    \small pK_b=2*pOH+log(c_b)

                                    \small pK_b=2(14-10,3)+log(0,15)

                                    \small pK_b=6,57609

                                    \small K_b=10^{-pK_b}=10^{-6,57609}=2,65*10^{-7} M

                                   


Svar #2
16. februar 2014 af teamwork (Slettet)

Jeg kan ikke se formlerne ? der er bare en kasse med spørgsmålstegn i 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2014 af nowaydude (Slettet)

mathon har godt nok givet dig svaret, men du kan også bruge følgende metode, med lidt mere genkendelige formler, som let kan regnes med CAS:

ph=14+log(OH-)

solve(14+log(x)=10,3,x)

x=0,0002

Kb=(x^2)/(c-x)

solve(10^x=((0,0002)^2)/0,15-0,0002),x)

x=6,57345

altså Kb=10^-6,57345=2,67*10^-7

det afviger en smule.:)


Svar #4
18. marts 2014 af teamwork (Slettet)

Jeg ved godt at det en gammel tråd, men nu sidder jeg og kigger på en lignende opgave, og kan se i min formelsamling at den formel som mathon bruger i #1 anvendes for en svag syre 4<pH<7. Men i den her opgave er pH jo 10.3... hvordan kan det være du anvender den ? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. marts 2014 af mathon

          for en svag, monohydron syre
          dvs pKs > 4
          gælder
                                       pH = \frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s \right - log(c_s))

          og dermed
                                       K_s = 10^{-2pH-log(c_s) \right )} = \frac{\left (10^{-pH} \right )^2}{10^{log(c_s)}} = \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s}

.

          for en svag, monohydron base
          dvs pKb > 4
          gælder
                                       pOH = \frac{1}{2}\cdot \left ( pK_b \right - log(c_b))

          og dermed
                                       K_b = 10^{-2pOH-log(c_b) \right )} = \frac{\left (10^{-pOH} \right )^2}{10^{log(c_b)}} = \frac{\left [ OH^- \right ]^2}{c_b}

og er ikke bestemt af 4 < pH < 7.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. marts 2014 af mathon

#3
       at din beregning afviger en smule,
       skyldes jo approximeringen for svage syrer:
 

                                      \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s-\left [ H_3O^+ \right ]} \approx {\color{Red} \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s}} = K_s
       

      hvoraf

                                       \left [ H_3O^+ \right ]^2 = K_s\cdot c_s                    som logaritmeret
      giver
                                       2\cdot log\left (\left [ H_3O^+ \right ] \right ) = log\left (K_s \right )+log\left (c_s \right )

                                       log\left (\left [ H_3O^+ \right ] \right ) = \frac{1}{2}\left (log\left (K_s \right ) +log\left (c_s \right ) \right )

                                      -log\left (\left [ H_3O^+ \right ] \right ) = \frac{1}{2}\left (-log\left (K_s \right ) -log\left (c_s \right ) \right )

                                        pH = \frac{1}{2}\left (log\left (K_s \right ) -log\left (c_s \right ) \right )


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. marts 2014 af mathon

Når jeg så anvender {\color{Red} 1)}

bliver min beregning jo     {\color{Red} \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s}} = K_s         og ikke      \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s-\left [ H_3O^+ \right ]} = K_s


Skriv et svar til: styrkekonstant for base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.