Matematik

Integration ved substitution

17. februar 2014 af verman (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude.

Har siddet med denne opgave virkelig længe og ledt overalt efter hjælp her på SP men jeg kan simpelthen ikke forstå hvordan man skal gøre.

Bestem integralet 2x/x^2+1dx

hvor 1 er øvre grænse og 0 er den nedre.

Håber der er en der ude der kan hjælpe :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. februar 2014 af mathon

   Sæt
               u = x2+1   og dermed   du = 2xdx

   og substituer.


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. februar 2014 af SuneChr

Når nævnerens differentialkvotient kan indeholdes i tælleren, er sagen lige til:
Sæt   t = x2 + 1     og     dt = 2x dx
Grænserne bliver til
t1 = 02 + 1    og    t2 = 12 + 1


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. februar 2014 af mathon

Bogstavvariablen er naturligvis underordnet i forhold til substitutionen.

For mange synes t at have det med at "smutte" en gang imellem, formentlig fordi det smalle t står så tæt på det øvrige skriftlige og synes let at "blive væk" under den skriftlige udarbejdelse, hvorfor t ikke anbefales.

Men - ved jeg godt - de fleste matematikbøger synes at anvende t.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2014 af SuneChr

# 3
Det har du sikkert ret i. Der ligger muligvis en slags paralleltanke bag, med t'et i en parameterfremstilling, hvor t som ofte er tiden; dog uden, at de to opgavetyper, nødvendigvis, har noget med hinanden at gøre.
Lille u fylder godt ud i typografisk sammenhæng, men kan, i håndskrift, hvis den er sjusket, forveksles med et lille n. Og en streg over et u, for at tilkendegive, det ér et u, er i denne sammenhæng ikke hensigtsmæssig.


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. februar 2014 af mathon

#4

Jeg tænker i den aktuelle forbindelse kun på substitutionsudtryk. Hvad du ellers skriver, er jeg enig med dig i.

                2342,379t + 418,23 bliver lettere væk
end
                OP = (3,6,9) + t · (4,-10,13)


Svar #6
17. februar 2014 af verman (Slettet)

Tak for hjælpen. jeg tror jeg er kommet frem til det rigtige resultat :)


Skriv et svar til: Integration ved substitution

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.