Matematik

rumfang

18. februar 2014 af tingiwingi (Slettet) - Niveau: 7. klasse

Kan i hjælpe?

jeanet vil lave en æske til hemmelige ting. Hun har bestemt, at kassen skal være 15 cm. høj, kunne rumme ca. 10 l og materialeforbruget skal være mindst muligt. Hvor stor skal kassen være?

Tine 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2014 af SuneChr

Hvis æsken skal være til hemmelige ting, skal der vel være låg på?
Hvor meget skal længden være større end bredden?


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. februar 2014 af 012343210

Der er ikke angivet om kassen skal være med eller unden låg?

Antager at det er uden låg: (b=bredde, d=dybde)

Overfladearealet: A=b*d+2*15*(b+d)

V=b*d*15

Nu står der at du går i syvende klasse så holder det simpelt (10l=10000cm3):

I volumenligningen isolere jeg b: b=V/(d*15)=10000/(d*15)

Det indsætter jeg i ligningen for arealet:

A=b*d+2*15*(b+d)

A=10000/(d*15)*d+2*15*(10000/(d*15)+d)

A=10000/15+300000/(d*15)+30d

Hvis du tegner det på en lomme regner eller excel og lader den finde minimum finder du breden - og så kan du udregne dybden bagefter

Som man sikkert kan gætte sig til bliver dybden og bredden lige store når vi skal have mindst mulig overflade - det kan du også skrive til at starte med så behøves du ikke tegne og finde minimum.


Svar #3
18. februar 2014 af tingiwingi (Slettet)

mange tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

En æske er i henhold til gængs dansk sprogbrug en kasseformet beholder med låg, hvilket også er i overensstemmelse med konklusionen i #1. Udtrykket for overfladearealet er da (med betegnelserne fra #2)

A = 2·b·d + 2·15·(b+d)

med rumfanget

V = 15·b·d


Skriv et svar til: rumfang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.