Kemi

Syre og base kemi!!!! hjælp please!

27. februar 2014 af Arameo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har følgende opgaver for, men er i tvivl om hvilke formler jeg skal bruge og hvordan finder jeg styrkekonstanten (Ks)! please hjælp gerne hurtigt! da den skal afleveres kl.12

1)

En puffer fremstilles ved at blande 0,300 L 0,500 M KH2PO4 (syre) med 0,300 L 0,317 M K2HPO4 (base).

a) Beregn pH.

b) Beregn pH efter tilsætning af 0,0500 mol HCl til ovenstående puffer.

c) Beregn pH efter tilsætning af 0,0500 mol NaOH til ovenstående puffer.

d) Der tilsættes vand, så pufferens volumen bliver 10,00 L. Beregn pH efter fortyndingen.

e) Beregn pH efter tilsætning af 0,0500 mol HCl til 600 mL af den fortyndede puffer.

f) Beregn pH efter tilsætning af 0,0500 mol NaOH til 600 mL af den fortyndede puffer.

g) Hvilken effekt har fortyndingen på pufferens kapacitet?

2)

En puffer fremstilles, i hvilken forholdet [HCO3-]/[CO32-] = 4,0.

a) Beregn pH.

b) Der tilsættes stærk syre, så 25 % CO32- omdannes til HCO3-. Hvad er pH efter tilsætningen?

c) Der tilsættes stærk base, så pH bliver 10,83. Hvad bliver forholdet [HCO3-]/[CO32-]?)


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2014 af mathon

kl. er jo 12:40


Svar #2
27. februar 2014 af Arameo (Slettet)

kl.14*** hov...... :D


Svar #3
27. februar 2014 af Arameo (Slettet)

#1

kl. er jo 12:40

Ku du måske hjælpe? :D


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. februar 2014 af mathon

1.
     a)

           n_b = (0,300\: L)*\left (0,317\: \frac{mol}{L} \right ) =0,0951\: mol

           n_s = (0,300\: L)*\left (0,500\: \frac{mol}{L} \right ) =0,15\: mol


                         pH = pK_s+\log \left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

                         pH = 7,20+\log \left ( \frac{0,0951}{0,15} \right ) = 7,0

                         


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. februar 2014 af mathon

     b)
              Tilsætning af 0,0500 mol HCl forskyder ligevægten mod H2PO4- under forbrug af HPO42-:

                                   pH = 7,20+\log \left ( \frac{0,0951-0,0500}{0,15+0,0500} \right ) = 6,6


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. februar 2014 af mathon

     c)
              Tilsætning af 0,0500 mol NaCl forskyder ligevægten mod HPO42- under forbrug af H2PO4-:

                                   pH = 7,20+\log \left ( \frac{0,0951+0,0500}{0,15-0,0500} \right ) = 7,4


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. februar 2014 af mathon

     d)
           Ved fortyndingen ændres volumen lige meget for nb og ns, hvorfor pH ikke ændres, men fortsat er
           på 7,0.


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. februar 2014 af mathon

     e)
           I 600 mL forefindes
                                             n_b =(0,600\: L)*\left (0,317\: \frac{mol}{L} \right ) = 0,1902\: mol

                                              n_s =(0,600\: L)*\left (0,500\: \frac{mol}{L} \right ) = 0,300\: mol

           efter tilsætning af 0,0500 mol HCl:

                                                pH = 7,20+\log \left ( \frac{0,1902-0,0500}{0,300+0,0500} \right ) =7,0


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. februar 2014 af mathon

    e)  korrigeret

            I 600 mL forefindes       
                                                 n_b =(0,600\: L)*\left (0,317\: \frac{mol}{L} \right )*0,06 = 0,011412\: mol

                                                  n_s =(0,600\: L)*\left (0,500\: \frac{mol}{L} \right )*0,06 = 0,018\: mol

          Ved tilsætning af 0,05 mol HCl, bliver opløsningen af H3PO4:

                   resterende mol  H3O+ = (0,05 - 0,011) mol = 0,039 mol

                   som tvinger H2PO4- mod H3PO4.

                   mol H3PO4:
                                        (0,039 - 0,018) mol = 0,021 mol i ca. 600 mL
                                        c(H3PO4) = (0,021 mol) / (0,600 L) = 0,035 M  når der ses bort fra volumen
                                                                                                                   af de 0,05 mol HCl

    middelstærk syres pH:

                               pH=-\log \left ( \frac{-10^{-pK_s}+\sqrt{10^{-2pK_s}+4*10^{-pK_s}*c_s}}{2} \right )

.

                               pH=-\log \left ( \frac{-10^{-2,12}+\sqrt{10^{-4,24}+4*10^{-2,12}*0,035}}{2} \right )

                   
                  
            


Svar #10
27. februar 2014 af Arameo (Slettet)

#9

    e)  korrigeret

            I 600 mL forefindes       
                                                 n_b =(0,600\: L)*\left (0,317\: \frac{mol}{L} \right )*0,06 = 0,011412\: mol

                                                  n_s =(0,600\: L)*\left (0,500\: \frac{mol}{L} \right )*0,06 = 0,018\: mol

          Ved tilsætning af 0,05 mol HCl, bliver opløsningen af H3PO4:

                   resterende mol  H3O+ = (0,05 - 0,011) mol = 0,039 mol

                   som tvinger H2PO4- mod H3PO4.

                   mol H3PO4:
                                        (0,039 - 0,018) mol = 0,021 mol i ca. 600 mL
                                        c(H3PO4) = (0,021 mol) / (0,600 L) = 0,035 M  når der ses bort fra volumen
                                                                                                                   af de 0,05 mol HCl

    middelstærk syres pH:

                               pH=-\log \left ( \frac{-10^{-pK_s}+\sqrt{10^{-2pK_s}+4*10^{-pK_s}*c_s}}{2} \right )

.

                               pH=-\log \left ( \frac{-10^{-2,12}+\sqrt{10^{-4,24}+4*10^{-2,12}*0,035}}{2} \right )

                   
                  
            

Hvorfor ganger du 0,6L * nb eller ns med 0,06?? :D


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. marts 2014 af mathon

brug fortyndingsloven:
                                            \small V_{efter}*c_{efter} = V_{f\o r}*c_{f\o r}

                                             \small c_{efter} = \left (\frac{V_{f\o r}}{V_{efter}} \right )*c_{f\o r}

                                             \small c_{efter} = \left (\frac{0,6\: L}{10\: L} \right )*c_{f\o r}

                                             \small c_{efter} ={\color{Red} 0,06}*c_{f\o r}

fortyndingsfaktoren er 0,06.

                                            


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. marts 2014 af mathon

korrektion af regnefejl (det skulle gå så hurtigt :-):

          i 600 mL fortyndet puffer
          findes:
                                  n(HPO42-) = (0,600 L) · (0,06·0,5·(0,317 mol/L)) = 0,005706 mol

                                  n(H2PO4-) = (0,600 L) · (0,06·0,5·(0,500 mol/L)) = 0,009000 mol
                                                                                                     sum      0,014706 mol

tilsætning af 0,05 mol H3O+:

  efter neutralisereing af 0,005706 mol HPO42- resterer (0,05 - 0,005706) = 0,044294 mol H3O+

  efter yderligere neutralisereing af 0,014706 mol H2PO4- resterer (0,044294 - 0,014706) = 0,029588 mol H3O+

Den stærke HCl hindrer den dannede H3PO4 i at protonere.

Det mindre volumen HCl som 0,05 mol HCl findes i, negligeres i det følgende:

            I 600 mL findes 0,029588 mol H3O

   dvs
             [H3O+] = (0,029588 mol) / (0,600 L) = 0,049313 M

  pH i den stærke syre:
                                         pH = -log(0,049313) = 1,3

        


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. marts 2014 af mathon

2.
              

En puffer fremstilles, i hvilken forholdet [HCO3-]/[CO32-] = 4,0.

a) Beregn pH.

b) Der tilsættes stærk syre, så 25 % CO32- omdannes til HCO3-. Hvad er pH efter tilsætningen?

c) Der tilsættes stærk base, så pH bliver 10,83. Hvad bliver forholdet [HCO3-]/[CO32-]?)

............................

a)

           \small pH = pK_s + log\left (\frac{n_b}{n_s} \right )

           \small pH = 10,40 + log\left (\frac{1}{4,0} \right ) = 9,8          

                                                                 \small \frac{n_b}{n_s} = \frac{1}{4}

b)

Efter tilsætning af stærk syre:

                                                                 

           \small \frac{n_b}{n_s} = \frac{0,75n_b}{n_s+0,25n_b} = \frac{0,75}{\frac{n_s}{n_b}+0,25} = \frac{0,75}{4,0+0,25} =\frac{0,75}{4,25}

hvoraf

                               \small pH = 10,40 + log\left (\frac{0,75}{4,25} \right ) = 9,6

 

                       


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. marts 2014 af mathon

c)
                       \small \frac{n_b}{n_s} = 10^{pH-pK_s}

                        \small \small \frac{n_s}{n_b} = 10^{pK_s-pH} = 10^{10,40-10,83} = 0,372 = \frac{93}{250}


Skriv et svar til: Syre og base kemi!!!! hjælp please!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.