Matematik

Ekspontentiel funktion! + excel!

28. februar 2014 af sarahwind (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej :) Jeg sidder med en opgave hvor (jeg tror) jeg skal finde den eksponentielle funktion .. 
Mit ene problem er at jeg er i tvivl om det overhovedet er en ekspontentiel funktion da jeg lige er startet med funktioner, men når jeg prøver med de andre formler, går det bare ikke op! 
Jeg vedhæfter tabellen: 

X er antal år fra nu, og y er lønnen
Men der er en lønstigning på 3% hvert år, jeg har valgt: 
Y1= 173,89
Y2= 163,91
X1= 2019
X2= 2017

Jeg har så forstået at formlen til funktionen er Y=b*a^x
og formlen til at finde a er: 
(x2-x1)Kvrod(y2/y1)
Hvordan stiller jeg det her op i excel? 
Jeg har prøvet at søge på google, men kan ikke rigtig finde nogen gennemgående svar! Håber i vil hjælpe! 

Vedhæftet fil: tabel.png

Svar #1
28. februar 2014 af sarahwind (Slettet)

Jeg har også lige vedhæftet grafen som svar, da jeg ikke kunne vedhæfte mere end et billede:) 

Vedhæftet fil:stigning graf.png

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det ser ud til, at der er tale om en stigning på nøjagtigt 3% fra år til år. Så har man for timelønnen:

      y = 150,00 · 1,03x , x antal år efter 2014

og for månedslønnen

      y = 22200,00 · 1,03x , x antal år efter 2014


Svar #3
28. februar 2014 af sarahwind (Slettet)

Vil det sige det er en eksponentiel stigning? 

Jeg er meget, meget ny til det her, så har brug for en mere udvidende forklaring :) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, tallene er jo konstrueret med en stigning på 3% pr. år.


Svar #5
28. februar 2014 af sarahwind (Slettet)

Okay, hvordan ved du så at b= 150,0 og a= 1,03?? 
Hvordan har du fundet frem til det? 

Og, hvis jeg nu skulle regne a og b ud, hvordan ville jeg skulle opskrive det i excel????? 
Jeg har i mine andre opgaver nemlig skreevet, x1, x2, y1, y1, y2, a=, b=, y=, hele vejen igennem, tror gerne min lærer vil have en forklaring på hvor jeg får a og b fra :) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Startværdien for timelønnen er b = 150,00 og den årlige vækst er 3% = 0,03 , så a = 1 + 0,03.


Skriv et svar til: Ekspontentiel funktion! + excel!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.