Fysik

Hjælp i opgave om tryk

01. marts 2014 af iskander2990 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle. Jeg sidder og er næsten færdig med mine fysikopgaver. Er nået til emnet "Kræfter, tryk og opdrift", hvilket IKKE er min helt stærke side. Så ville lige høre om nogle af jer havde mulighed for, at hjælpe? 
 

OPGAVE 1) 

En massiv gummibold med en diameter på 10cm og en masse på 250g har forvildet sig ned på 50 meters dybde i havet ud for Rungsted Kyst. I følgende spørgsmål kan du antage at havvandets densitet er 1000  og luftens tryk er 1atm.

a) Hvad er trykket på 50 meters dybde i havet?

b) Hvor stor er opdriften på bolden?

c) Hvor stor er tyngdekraften på bolden?

d) Hvor stor er den resulterende kraft på bolden og i hvilken retning peger den?


OPGAVE 2) 

En luftballon udnytter opdriften fra 500m3 helium til at flyve med en last. Hvad må massen af ballon + last maksimalt være uden ballonen begynder at falde mod jorden?


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. marts 2014 af mathon

a)         

                       p = po + ρ·g·d                                  hvor d er dybden


Svar #2
01. marts 2014 af iskander2990 (Slettet)


Hvad angiver så p0 og p?  


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. marts 2014 af mathon

po  er lufttrykket på overfladen
ρ [rho] er densiteten i kg/m3


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. marts 2014 af mathon

b)
            Opdriften er lig med tyngden af den fortrængte vandmængde.
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. marts 2014 af mathon

a)
  
           p = po + ρ·g·d  =  (1 atm) + (1000 kg/m3 · (9,82 N/kg) · (50 m)  = (101325 Pa) + (491000 Pa) =
                                                                                                                            592325 Pa ≈ 5,8 atm

1 Pa = 9,87·10-6 atm


Svar #6
01. marts 2014 af iskander2990 (Slettet)

Hvad med i delspørgsmål D)? 

Jeg har beregnet både Fopdrift = 1453,4 N og Ftyngde = 2,455 N, og jeg ved jeg skal bruge formlen: 

Fres = F1+F2  eller
Fres = F1-F2

men ved ikke rigtig hvad F1 og F2 er, og om jeg skal plusse dem sammen eller trække dem fra hinanden? 
og sidst men ikke mindst finde ud af hvilken retning den peger? 



Svar #7
01. marts 2014 af iskander2990 (Slettet)

b) Jeg har beregnet opdriften vha. følgende formel: 

Fop = Pvæske · Vgenstand · g 

Ved indsættelse af mine værdier, fås: 

Fop = 592 kPa · 0,250 kg · 9,82 N/kg = 1453,4 N. 

Passer dette? 


Svar #8
01. marts 2014 af iskander2990 (Slettet)

C) Jeg har beregnet tyngdekraften vha. følgende formel: 

Ftyn = m*g 

Ved indsættelse af mine værdier, fås: 

Ftyn = 0,250 kg * 9.82 N/kg = 2,455 N

Passer dette?


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. marts 2014 af mathon

     

                                Fop = (π/6)·(0,1 m)3 · (1000 kg/m3) · (9,82 N/kg) = 5,1417 N

.


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. marts 2014 af mathon

på opfordring:
                                 Ftyngdekraft er OK


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. marts 2014 af mathon

                         Fres = Fop + (-Ftyngdekraft)


Svar #12
01. marts 2014 af iskander2990 (Slettet)

Hvis jeg får Fres = 2,6867 , hvilken vej peger den så? 

Så vidt jeg kan forstå, har det et eller anden at gøre med forholdet mellem Fres, Fop, og Ftyn? 

- Forresten, mange tak for din hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. marts 2014 af mathon


                                      | Ftyngdekraft |                | Fop |
                  størrelse:         2,45 N                     5,14 N
                  retning:             ned                            op


Skriv et svar til: Hjælp i opgave om tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.