Matematik

global maksimum/minimum

05. marts 2014 af AnnaBanp (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En reel funktion af to reele variable er givet ved:

f(x,y)=xy(4-x2-y2)

spørgsmålet er så:

Bestem det globale maksimum hhv. det globale minimum af f på mængden "(x,y) ι x2+y2< 4" og angiv de punkter hvori maksimumsværdien hhv. minimumsværdien antages?

Nogle der kan hjælpe med dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Start med at finde stationære punkter for funktionen. Løs ligningssystemet

∂f/∂x = 0
∂f/∂y = 0

i den åbne cirkelskive x2+y2 < 4 .


Svar #2
05. marts 2014 af AnnaBanp (Slettet)

Jeg har fundet 9 stationære punkter for min ligning. Hvad så herefter.. Jeg forstår ikke hvordan jeg skal bruge dem


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ligningssystemet

∂f/∂x = 0
∂f/∂y = 0

fører til systemet

(y = 0 ∨ 3x2+y2 = 4) ∧ (x = 0 ∨ x2+3y2 = 4) , dvs.

(y = 0 ∧ x = 0) ∨ (y = 0 ∧ x2 = 4) ∨ (x = 0 ∧y2 = 4) ∨ (3x2+y2 = 4 ∧ x2+3y2 = 4) , dvs.

(y = 0 ∧ x = 0) ∨ (y = 0 ∧ x = ±2) ∨ (x = 0 ∧y = ±2) ∨(x = ±1 ∧ y = ±1) .

Ja, det er 9 punkter, men man skal jo så begrænse de mulige løsninger til også at være i den åbne cirkelskive x2+y2 < 4 . Det udelukker 4 af punkterne. Undersøg så funktionsværdierne i de 5 mulige stationære punkter.


Svar #4
05. marts 2014 af AnnaBanp (Slettet)

Hvordan undersøges funktionsværdierne? Jeg kan stadig ikke se sammenhængen mellem det du skriver og det jeg skal finde ud.


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

På randen af cirklen r = 2 er f(x,y) = 0 . Beregn de 5 funktionsværdier f(0,0) og f(±1,±1) . Bestem så funktionens globale minimum og maksimum.


Svar #6
06. marts 2014 af AnnaBanp (Slettet)

Altså jeg har de 5 funktionsværdier: f(0,0), f(+1,+1), f(-1,-1), f(-1,+1) og f(+1,-1). Indsætter jeg dem i min ligning: f(x,y)=xy(4-x2-y2)  får jeg så noget. Men hvordan kan jeg så bestemme minimum og maksimum udefra det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Funktionens maksimum er så maksimum af de 5 funktionsværdier, og funktionens minimum er minimum af de 5 funktionsværdier.


Skriv et svar til: global maksimum/minimum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.