Fysik

Archimedes lov

10. marts 2014 af mimok (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der en, der kan forklare mig, hvordan denne opgave løses:

En isflage med rumfanget 18m3 flyder i havet. Havvandet har densiteten 1025 kg/m3 

a) Begrund, at islflagen kan bære en isbjørn med massen 450 kg. 

Mange tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. marts 2014 af peter lind

Du skal have fat i massefylden for is. Brug dette til at beregne hvor meget isflagen vejer. Isflagens vægt+isbjørnens vægt skal så være mindre end massen af 18m3 havvand


Svar #3
10. marts 2014 af mimok (Slettet)

Mange tak!


Svar #4
10. marts 2014 af mimok (Slettet)

Kan I også hjælpe mig med denne opgave:
NASA’s rumkapsel Stardust rejste i rummet i næsten syv år. Stardust indsamlede interstellart støv og materiale, som i 2006 blev bragt tilbage til Jorden for at blive undersøgt nærmere. Rumkapslen Stardust med detindsamlede støv havde massen 45 kg på turen tilbage til Jorden.
a) Bestem størrelsen af gravitationskraften på rumkapslen, da den befandt sig 125 km over Jordens overflade.

Skal man antage, at der er tale om en centralbevægelse, for så kan jeg godt løse den, tror jeg. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. marts 2014 af mathon

Massetiltrækningsloven:

                                                  F = G\cdot\frac{M_{Jord}\cdot m_{legeme}}{r^2}    

hvor
            r af afstanden mellem massemidtpunkterne

            G = 6,67259·10-11 m3/(kg·s2)


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. marts 2014 af mathon

r af → r er


Svar #7
10. marts 2014 af mimok (Slettet)

Er der tale om en centralbevægelse?


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. marts 2014 af peter lind

Der spørges kun om kraften. som du kan finde af formlen i #5


Svar #9
10. marts 2014 af mimok (Slettet)

Okay, men gælder massetiltrækningsloven ikke kun inder bestemte betingelser?

Brugbart svar (0)

Svar #10
10. marts 2014 af peter lind

ja. Den gælder kun får svage felter; men den betingelse er opfyldt


Svar #11
10. marts 2014 af mimok (Slettet)

Tusind tak. Vil du også hjælpe mig med denne opgave:

Da rumkapslen var 125 km over Jorden, var dens fart 46,3*103 km/h. Ved landingen 13 minutter senere var farten 15 km/h.
b) Bestem den gennemsnitlige effekt, hvormed gnidningskraften har omsat mekanisk energi under opbremsningen.


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. marts 2014 af peter lind

beregn rumkapslens totale energi altså summen af den potentielle energi og kinetiske energ ved de 125 km over orden

Beregn rumkaplens totale energi ved jordoverfladen.

træk det sidste resultat fra det første. Det giver den mistede energi ved gnidning

divider dette med tiden, der går til landningen og du har middeleffekten


Svar #13
10. marts 2014 af mimok (Slettet)

Tak!


Skriv et svar til: Archimedes lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.