Fysik

Mekanisk energi

15. marts 2014 af mp12 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg sidder og skal løse nogle opgaver som handler om mekanisk energi, og jeg har ingen anelse om hvordan man gør. Jeg håber virkelig der er en der har tid og lyst til at hjælpe mig med følgende opgaver: 

En fjederkanon skyder en kugle med massen m = 65 g lige op i luften. Fjederkanonen leverer en energi på 3,2 Joule.

- Hvor højt op kommer kuglen, idet man ser bort fra luftmodstand?

En anden kugle skydes 2 meter op i luften med samme kanon

- Hvad var denne kugles hastighed da den blev skudt af sted?

- Hvad er denne kugles mase? 

På forhånd tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at den mekaniske energi er konstant. Den mekaniske energi er summen af den kinetiske energi og den potentielle energi. Når kuglen er lavest, er den potentielle energi 0, og når kuglen højest oppe, er dens kinetiske energi 0. I højden h med hastiheden v er den samlede mekaniske energi da

E(mek) = E(kin) + E(pot)

= (1/2)mv^2 + mgh

Svar #2
16. marts 2014 af mp12 (Slettet)

Tak for dit svar, men hvad er v så? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

v er som angivet hastigheden på et sted, hvor kuglen har højden h. Der gælder, at den mekaniske energi

        Emek = Ekin + Epot = (1/2)·m·v2 + m·g·h

er konstant.

Når kuglen skydes ud af kanonen med en bestemt energi E0 = 3,2 J, er kuglen i sin laveste position og den potentielle energi er 0 . Hele den mekaniske ernergi er da i form af kinetisk energi, dvs

      Emek = E0 .

Nå kuglen har nået sin højeste position, er dens hastighed 0, og al den mekaniske energi er da potentiel energi, dvs.

      Emek = Epot = m·g·h .

Men da den mekaniske energi er bevaret, må da for den højeste position i højden hmax over kanonen have

      Emek = m·g·hmax = E0 .

Højden hmax i den højeste position findes da til

      hmax = E0 / (m·g)

     


Skriv et svar til: Mekanisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.