Matematik

Vigtig mat hjælp!!

19. marts 2014 af Maria55555 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Tabellen nedenfor viser opslagstallene for 2011 for fem danske dagblade.

Politiken      Jyllandsposten       Fyns Stiftstidende      Information       Berlingske
196.712         208.037                    90.581                      42.695              197.708

Blandt 200 af disse dagblades abonnenter har man i 2013 spurgt om, hvilket dagblad de abonnere på. Deres svar fordeler sig således:

Politiken    Jyllandsposten    Fyns stiftstidende     Information    Berlingske
45                 63                         24                              20               48

Man ønsker at undersøge om fordelingen af disse dagblade blandt abonnenterne har ændret sig siden 2011.

a) Opstil en nulhypotese, og beregn på baggrund af denne det forventede antal svar blandt de 200 adspurgte abonnenter.

vil  H0 hypotesen vil være: Der er ikke forskel mellem fordelingen af abonnenter blandt dagbladende i 2011 og fordelingen af abbonnenter blandt dagbladende i 2013?
Skal jeg så til de forventede værdier sige, således her?
((196.712)/(100))*200 ? 393.424
((208)/(100))*200 ? 416
((90.581)/(100))*200 ? 181.162
((42.695)/(100))*200 ? 85.39
((197.708)/(100200)) ? 0.001973


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. marts 2014 af PeterValberg

Du regner fordelingen af abonnenter (oplagstallene) i 2011 om til procent og
bruger denne procentvise fordeling på de 200 adspurgte,
derved fremkommer de forventede værdier.

se eventuelt [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
19. marts 2014 af Maria55555 (Slettet)

Men er det ikke det samme som jeg allerede har gjort?? :)

Svar #3
19. marts 2014 af Maria55555 (Slettet)

Og mener i at nul hypotesen er skrevet rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. marts 2014 af PeterValberg

samlet oplag (2011) = 196712+208037+90581+42695+197708 = 735733

Forventet værdi (fx Politikken) = (196712/735733)*200 = ...

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. marts 2014 af PeterValberg

#3 ja, nulhypotesen må være, at fordelingen af abbonnenter blandt dagbladene i 2013
    svarer til oplagstallene i 2011

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
19. marts 2014 af Maria55555 (Slettet)

Kan jeg ikke blot sige 196.712/100 * 200?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. marts 2014 af PeterValberg

nej

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
19. marts 2014 af Maria55555 (Slettet)

Jeg laver jo opslagstallet fra 2011 om til procent ved at dividere med 100, og derefter ganger jeg jo det så med de 200 adspurgte, hvordan kan det være forkert? :D er lidt på bar bund her..


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. marts 2014 af PeterValberg

For at lave de enkelte oplagstal fra 2011 om til procent, skal du dividere
oplagstallet for hver dagblad med det samlede oplagstal (735733) og
multiplicere med 100%

fx politikken (2011)

\frac{196712}{735733}\cdot 100\%\approx 26,7\%

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #10
19. marts 2014 af Maria55555 (Slettet)

Okay, og det skal jeg gøre ved alle, også får jeg en række forventede værdier? Derefter når jeg så skal finde p-værdien, skal jeg så indtaste alle de forventede i et skema på cas, ved siden af de obseverede, og benytte gof testen?


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. marts 2014 af PeterValberg

Jeps
Jeg vil anbefale, at du ser den video fra FriViden.dk som du fik et link til i #1

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #12
19. marts 2014 af Maria55555 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! :)


Svar #13
19. marts 2014 af Maria55555 (Slettet)

Har lige endnu et spørgsmål.. I den forrige tråd jeg oprettede, hvor du også kommenterde, så var der en anden der skrev jeg skulle gange med 200, er det så forkert skrevet af ham? :D


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. marts 2014 af PeterValberg

Nej, det er det ikke
De 200 adspurgte skal jo fordeles med den procentvise fordeling af 
oplagstallene, du fandt for 2011, - det er jo sådan, du finder de
forventede værdier

fx politikken:
af de 200 adspurgte abonnerer 45 på Politikken

Den forventede værdi er 26,7% af 200 (jf. #9), hvilket giver ca. 53 forventede abonnenter

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #15
19. marts 2014 af Maria55555 (Slettet)

Opslag 2011: 196.712+208.037+90.581+42.695+197.708 ? 735.733
((196.712)/(735.733))*100 ? 26.7369
((208.037)/(735.733))*100 ? 28.2762
((90.581)/(735.733))*100 ? 12.3117
((42.695)/(735.733))*100 ? 5.80306
((197.708)/(735.733))*100 ? 26.8722

Vil dette så være de forventede værdier? :D


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. marts 2014 af PeterValberg

Nej, det er den procentvise fordeling, du skal bruge til at finde de forventede vaerdier (ud af de 200 adspurgte)
- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #17
19. marts 2014 af Maria55555 (Slettet)

Og nu er det slet ikke for at være til besvær, men når jeg indsætter de ovenstående forventede værdier på cas og benytter gof testen, så får jeg en underlig p værdi.. 1.7760702563868E-24, vil det så betyde at den faktisk er mindre end signifikansniveauet på 5 %, idet at man skal rykke kommeaet 24 gange?


Svar #18
19. marts 2014 af Maria55555 (Slettet)

((196.712)/(735.733))*100 ? 26.7369
((26.7369)/(100))*200 ? 53.4738
((208.037)/(735.733))*100 ? 28.2762
((28.2762)/(100))*200 ? 56.5524
((90.581)/(735.733))*100 ? 12.3117
((12.3117)/(100))*200 ? 24.6234
((42.695)/(735.733))*100 ? 5.80306
((5.80306)/(100))*200 ? 11.6061
((197.708)/(735.733))*100 ? 26.8722
((26.8722)/(100))*200 ? 53.7444


Brugbart svar (0)

Svar #19
19. marts 2014 af PeterValberg

Ja, det er de forventede vaerdier (hver anden linje)
- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #20
19. marts 2014 af PeterValberg

De skal vel afrundes til et helt tal :-)
Det er jo antal forventede abonnenter, som maa forventes at vaere hele tal :-)
- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.