Kemi

Sammenligning af pH - målt værdi med beregnet værdi

27. november 2005 af Snemanden (Slettet)
Hejsa.
Jeg har et kemispørgsmål, som jeg ikke kan finde ud af! Jeg har lavet et forsøg over potentiometrisk titrering af saltsyre og har afsat måleresultaterne på et ark. (Jeg har titreret med NaOH). I efterbehandlingsspørgsmålet skal man udregne pH, hvilket er gjort! Disse udregninger skal så også indtegnes på arket samt kommenteres. Jeg har følgende:

pH_HCl målt = 1,03 ;Beregnet = 1,12
pH_5mLNaOHtilsat målt= 1,00 ;beregnet= 1,33
pH_15mLNaOHtilsat målt=1,31 ;beregnet = 2,0
pH_25mLNaOHtilsat målt=12,5 ;beregnet=12,08

Mit store problem er således at kommentere, da jeg ikke ved, hvorfor resultaterne ikke er ens. Har læst rapporterne herinde, og der stod noget med, at pH kunne stige, fordi der blev dannet kulsyre. Er det rigtigt? Eller hvad kan årsagen ellers være til, at resultaterne ikke er ens?

Håber på svar - På forhånd mange, mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2005 af 2835 (Slettet)

pH afhænger jo af koncentrationen af H+ , pH = -log[H+], når du kommer NaOH ned forsvidner der H+'er:
OH- + H+ -> H2O
Dvs. at der er færre H+ dernede, hvilket, som du kan se ud fra formlen, får pH til at stige.

::2835::
http://www.gym-opg.webbyen.dk

Svar #2
27. november 2005 af Snemanden (Slettet)

Tak 2835 :), men hvad jeg søger er en forklaring på, hvorfor de målte pH-værdier ikke er ens med de beregnede pH-værdier?

Er det pga. en forenklet formel, altså at der sker noget i `suppedasen`, som der ikke tages højde for, eller er det pga. kulsyren, som én tidligere har skrevet herinde??

Eller noget helt andet?

//Sarah

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. november 2005 af frodo (Slettet)

ja, det kan være, at der er forskellige ting i opløsningen, som ikke burde være der. I dette tilfælde søger vi ioner med basiske egenskaber. (PO4(2-), og andre ioner. Der kan også være en usikkerhed på koncentrationen af syren og basen, hvilket gør dit beregningsgrundlag en smule unøjagtigt. pH-metret kan vise lidt fejl. (Det er typisk ikke nye, de der står rundt omkring på skolerne.)

Endeligt måler man rent faktisk pH ud fra hydroxoniumionens aktivitet (som kan tilnærmes med koncentrationen). Det er en mere teoretisk unøjagtighed.

Kort sagt, vil der altid være usikkerheder på sådanne målinger, hvorfor en teoretisk og praktisk værdi sjældent stemmer fuldstændig overens.

Svar #4
27. november 2005 af Snemanden (Slettet)

tak, tak, tak og tak..

Lige hvad jeg havde brug for - super dejligt!

Svar #5
27. november 2005 af Snemanden (Slettet)

#3 Bliver lige nødt til at høre, om du mener (PO4(2-) og ikke (PO4(3-)?

For det andet sidder jeg med en tabel over grundstofferne i atmosfæren, men denne indgår ikke - for ringe tabel?

Hvad med HCO_3^-, findes det i atmosfæren?

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. november 2005 af frodo (Slettet)

jo, jeg mener PO4(3-). Den findes ikke i atmosfæren, men er naturligt forekommende i drikkevand. En smule kan jo godt slippe igennem den ionbytningen demineraliseret vand gennemgår.

HCO3(-) kommer fra CO2, der i vand giver:

CO2 + H2O --> H2CO3

H2CO3 +H20 <--> HCO3- + H30+
HCO3- +H20 <--> CO3(2-) + H30+


Skriv et svar til: Sammenligning af pH - målt værdi med beregnet værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.