Matematik

ligning med ukendt potens

30. november 2005 af Kristian123 (Slettet)
Hejsa, jeg har problemer med at udregne en ligning, hvor potensen er ukendt.

Det er i forbindelse med kulstof 14 metode.

Opgaven er at finde ud hvor gammel en mumie er.

Regneforskriften er
f(x) = 100*0,99988^x

Hvor x angiver år efter dødstidspunktet. Det er oplyst at mumiens kulstof 14 procent-del er 71,3.

Derfor bliver ligningen:
100*0,99988^x = 71,3

Jeg har problemer med at udregne ligningen med den her ukendte potens.

Derfor: Er der nogen, der ved, hvordan man udregner ligningen med ukendt potens?


På forhånd mange tak for hjælpen!

Mvh
kristian

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2005 af lany (Slettet)

Du skal bruge logaritmen:

0,99988^x = 71,3/100

log(0,99988^x)=log(71,3/100)

x*log(0,99988)=log(71,3/100)

Herfra kan du måske selv isolere x?



Brugbart svar (0)

Svar #2
30. november 2005 af Stinnie (Slettet)

halløjsa
du bruger logaritme

71,3=100*0,99988^x
(71,3/100)=0,99988^x
log(71,3/100)=x*log0,99988
x=log(71,3/100)/log0,99988
og vupit ;)

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2005 af iB (Slettet)

I din formelsamling står der:

log(a^x)=x*log(a)

-Det burde hjælpe! :)

Svar #4
30. november 2005 af Kristian123 (Slettet)

Så blev det slået fast. Jeg havde glemt det, jeg husker det nu!

Tak for det!

For at følge op på Lany: Min udregning blev:

x*log(0,99988) = log(0,713)

0,000052118x/0,000052118 = -0,14691047/0,000052118

X = 2818,8 år


Og det er rigtigt ifølge min formelsamling... (:



Svar #5
30. november 2005 af Kristian123 (Slettet)

rettelse: ifølge min facitliste

Skriv et svar til: ligning med ukendt potens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.