Fysik
kinetisk energi og gnidningskraft
03. januar 2006 af
mavse (Slettet)
Hej..jeg har problemer med at få løst følgende opgave:
---------------------
En bil med massen 1000 kg kører med 25m/s
A ) beregn bilens kinetiske energi
Bilen bremser med en konstant gnidningskraft mellem hjul og vej så den holder stille efter 100 m.
B) hvor stort et arbejde har gnidningskraften udført?
C) beregn størrelsen af gnidningskraften.
---------------------------------
A) Ekin = ½*m*v^2
= ½*1000*25^2
= 312500 J
Allerede ved B står jeg helt af..nogen der kan hjælpe mig med at gå i gang ??
mange taaak :)
---------------------
En bil med massen 1000 kg kører med 25m/s
A ) beregn bilens kinetiske energi
Bilen bremser med en konstant gnidningskraft mellem hjul og vej så den holder stille efter 100 m.
B) hvor stort et arbejde har gnidningskraften udført?
C) beregn størrelsen af gnidningskraften.
---------------------------------
A) Ekin = ½*m*v^2
= ½*1000*25^2
= 312500 J
Allerede ved B står jeg helt af..nogen der kan hjælpe mig med at gå i gang ??
mange taaak :)
Svar #2
03. januar 2006 af Sentinox (Slettet)
et hint (til både B og C):
Arbejde er defineret som kraft gange vej.
dvs:
W = F*s, hvor s= 100 m er strækningen, F er gnidningskræften (som antages konstant jvnf. opgaveteksten) og endelig W er arbejdet.
Endvidere kan det antages at W = Ekin, da... ?
Håber det hjælper.
//Sentinox
Arbejde er defineret som kraft gange vej.
dvs:
W = F*s, hvor s= 100 m er strækningen, F er gnidningskræften (som antages konstant jvnf. opgaveteksten) og endelig W er arbejdet.
Endvidere kan det antages at W = Ekin, da... ?
Håber det hjælper.
//Sentinox
Svar #3
03. januar 2006 af mavse (Slettet)
#2 - Jaaa..det hjælper
Arbejdet er lig med den kinetiske energi da der er ydre kræfter der virker på systemet
Dvs.
B) 312500 J
C) F = A / s
Altså 312500 J / 100 = 3125 J
Har jeg forstået det rigtig, eller... ??
Arbejdet er lig med den kinetiske energi da der er ydre kræfter der virker på systemet
Dvs.
B) 312500 J
C) F = A / s
Altså 312500 J / 100 = 3125 J
Har jeg forstået det rigtig, eller... ??
Svar #4
03. januar 2006 af Sentinox (Slettet)
Ja stort set...
B: 312500 J, da det antages at den eneste ikke-konservative kræft der påvirker system (bilen) er gnidningskræftenerne mellem dæk og vej (samlet til en konstant enkeltkraf, F).
OBS! I virkeligheden er det vigtigt at man for forståelsens skyld gør sig det klart, at vindmodstand er en faktor der betyder så meget, at man burde tage højde for den! (dette gøres ikke idet det næsten er umuligt at regne eksakt, og gængse simple modeller indfører en differentialligning, der kan være svær at løse, specielt hvis der regnes med at vindmodstanden er afhængig af kvadratet på hastigheden.)
C) Ja, næsten, du skal bare huske at Joule = J = kg*m^2/s^2, og dermed fås:
F = W/s = 312500 J / 100 m = 3125 J/m = 3125 (kg*m^2/s^2)/m = 3125 kg*m/s^2 = 3125 N (Newton)
//Sentinox
B: 312500 J, da det antages at den eneste ikke-konservative kræft der påvirker system (bilen) er gnidningskræftenerne mellem dæk og vej (samlet til en konstant enkeltkraf, F).
OBS! I virkeligheden er det vigtigt at man for forståelsens skyld gør sig det klart, at vindmodstand er en faktor der betyder så meget, at man burde tage højde for den! (dette gøres ikke idet det næsten er umuligt at regne eksakt, og gængse simple modeller indfører en differentialligning, der kan være svær at løse, specielt hvis der regnes med at vindmodstanden er afhængig af kvadratet på hastigheden.)
C) Ja, næsten, du skal bare huske at Joule = J = kg*m^2/s^2, og dermed fås:
F = W/s = 312500 J / 100 m = 3125 J/m = 3125 (kg*m^2/s^2)/m = 3125 kg*m/s^2 = 3125 N (Newton)
//Sentinox
Skriv et svar til: kinetisk energi og gnidningskraft
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
