Kemi

pH beregning

03. januar 2006 af Mikziel (Slettet)
Hej, jeg har fået følgende oplysninger til at løse en opgave, men jeg er ikke klar over hvilke eller hvilken formel jeg skal bruge, er der nogen der kan give et hint? jeg er gået i stå!

Et af de mest anvendte konserveringsmidler i Danmark til frugtsaft, marmelade mv. er natriumbenzoat, natriumsaltet af benzoesyre.
Natriumbenzoat er optaget i positivlisten under nr. E 211.

KONSERVERINGSSTOFFER
EF-nr. Navn

E200 Sorbinyre
E201 Natriumsorbat
E202 Kaliumsorbat
E203 Calciumsorbat
E210 Benzoesyre
E211 Natriumbenzoat
E212 Kaliumbenzoat
E213 Calciumbenzoat

En flaske konserveringsmiddel rummer 250 mL vandig opløsning af natriumbenzoat. I alt indeholder flasken 15 g natriumbenzoat.

Beregn pH af flaskens indhold.

på forhånd tak.

\\\\Mikziel

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2006 af IBM (Slettet)

Bestem pKb udfra pKs for benzoat og find ud af, hvordan du skal beregne pH.

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. januar 2006 af IBM (Slettet)

Kan lige se, at man kan slå selve pKb for natriumbenzoat op i Databogen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. januar 2006 af IBM (Slettet)

#3: Vil du gerne have en højere rang?

Svar #4
03. januar 2006 af Mikziel (Slettet)

Hehe... tak tak, jeg kigger lige på det

Svar #5
03. januar 2006 af Mikziel (Slettet)

kunne man eventuelt også udregne pH ved at finde koncentrationen cB finde pOH ved: pOH = -log(x*cB)
og derefter finde pH ved pH = 14 - pOH?

Brugbart svar (0)

Svar #6
03. januar 2006 af frodo (Slettet)

Idet pKb(bensoat)=9,80 må benzoationen være en svag base. Derfor må pOH kunne findes ved indsættelse i den formel du nævner. og pH ved den sidste relation i dit indlæg.. (selvfølgelig under forudsætning af at temperaturen er 25*C, men det vil man gå ud fra, med mindre andet er nævnt.)

Skriv et svar til: pH beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.