Fysik

Energi

21. november 2003 af SP anonym (Slettet)
Jeg har lidt problemer med to opgaver.

1) Opgaven lyder: Hvor stor bliver temperaturstigningen, når Jens tilfører varmen 8,0 kJ til 65 mL glycerol ved stuetemperatur.
65 mL glycerol - hvordan skal man regne det om til kg?

2) Opgaven lyder: Hvor meget is med temperaturen 0 grader skal man komme i 150 g frugt juice (vand!) for at køle det fra 25 grader til 10 grader?
delta-t for isen er det 25 grader eller 10 grader?

Mvh.
Maria

Svar #1
21. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Altså de sidste spørgsmål i hver opgave er det som jeg ikke kan finde ud af. Det står ikke i selve opgaven.

Er der slet ikke nogen der kan hjælpe mig?

...Pleeease...

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. november 2003 af Mads (Slettet)

Opgave 1:
Formlen for temperaturstigning lyder
delta-t= den tilførte energi divideret med systemets C-værdi.
Da C= c*m, skal du bare finde glycerins massefylde og dets varmekapacitet, så har du resultatet. Jeg skulle mene at du kan slå dem op i din Databog.


Opgave 2:
Du skal igen bruge den samme formel, bare omskrevet en smule:
m-is = den energi det er nødvendigt at tilføre systemet, divideret med (den energi der skal til for at først smelte isen(vands smeltevarme (-34,4 kJ/kg)) + den energi der skal til at varme denne is op til 10 grader (4,18 kJ/kg * 10 grader).

Dette skulle give dette resultat

m-is = (0,15 kg* 4,18 kJ/kg*grad * (10 grader-25 grader)/ (-76,2 kJ/kg)


Dette skulle gerne give resultatet 0,1234 kg, hvis jeg har regnet rigtigt.

Håber det hjælper
Mads


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. november 2003 af Mads (Slettet)

Hov, undskyld, jeg havde vist ikke læst dit spørgsmål ordentligt. Jeg kom til at regne opgaven for dog, og det var jo faktisk ikke det du spurgte om.
Hér kommer i stedet svarene på dine spørgsmål.
1: du går fra volumen til masse ved at finde stoffets massefylde( i Databogen) og gange det med den volumen du har af det. Dette skulle meget gerne passe med enhederne, da massefylden er i masse per volumen, og hvis man ganger det med volumen skulle man gerne få: masse.

Spørgsmål 2:
delta-t er defineret som sluttemperatur fratrukket starttemperatut. I dette tilfælde er det så 10 grader(sluttemperaturen)- 25 grader(starttemperaturen). Altså -15 grader.

Med hensyn til hvordan man løser opgaverne, se ovenfor.
Håber at jeg nu fik besvaret dit spørgsmål ordentligt.
Ellers er du velkommen til at stille spørgsmål.

Mads

Svar #4
22. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Mht. den første opgave: Er kg/m^3 = g/L?

Mht. den anden opgave: Jeg har opstillet ligningen til at være:
m-is = (m-juice*c-juice*delta-t-juice)/(c-is*delta-t-is)

Er dette rigtigt?

Og mht. til delta-t for isen. Du skriver at delta-t er -15 grader. Er det rigtigt? For starttemperaturen er da ikke 25 grader, men 0 grader. Eller hvad?

Hilsen Maria

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2003 af Mads (Slettet)

Hej igen
Først, ja, kg/m^3 skulle gerne være det samme som g/L.

I din ligning til den anden opgave tager ikke højde for, at det er is der puttes i juicen.
Da der i opgaven står at det er is, så skal du huske at der også går en del energi til at omdanne isen til vand. Det er det man kalder for isens smeltevarme. Fra is til vand skal der bruges 34,4 kJ/kg. Derefter skal der bruges yderligere energi til at opvarme dette vand til de ønskede 10 grader.
Derfor har jeg stillet ligningen op som den mængde energi juicen skal af med, divideret med hvor meget energi man mister pr. kg is man hælder i.
Så jeg når frem til denne ligning

m-is= (m-juice * c-juice'delta-t-juice)/(L-is*m-is + m-vand * c-vand * delta-t-vand)

Men jeg håber at du kan se hvordan jeg når frem til at man mister 76,2 kJ pr. kg is.

Og, ja du har ret, det lykkedes mig endnu en gang at svare på noget andet end det du spurgte om. Jeg svarede på hvad dt var for juicen, og ikke for isen.
Jo, selvfølgelig er delta-t for isen (10-0)=10 grader.

Håber at du forstår det nu, ellers må du lige sige til, så skal forsøge at forklare det noget bedre.

Mads

Skriv et svar til: Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.