Fysik

søger en formel

23. januar 2006 af bjerring (Slettet)
jeg leder efter en formel på vandets blaningstemperatur altså hvor man kan regne blandingstemperaturen ud nå man blande to mængder vand med hinanden.

nogen der kan hjælpe

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

har du prøvet at kigge her engang?

https://www.studieportalen.dk/services/fysik/fysik.php

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

du skal finde den samlede mængde energi der er tilbage i blandingen af de to. Denne energi må være lig; den energi der er indeholdt i det 100 grader varme vand, minus den energi der skal til for at tø isen op.

Dette skal så dividere med systemets varmekapacitet, altså den samlede masse af vandet, gange vands specifikke varmekapacitet. Altså

T = Esamlet/C à T= ((c-vand*T-vand*m-vand)-(L-is*m-is))/(c-vand*m-vand+is)

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

à = <=>

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

ej glem det... jeg har ikke lavet samme opgave som dig... jeg har lavet en lignende opgave bare med hvor man smelter noget is i vand så det kan nok ikke bruges

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. januar 2006 af fixer (Slettet)

Anvend definitionen på varmefylde på formen

dQ = mcdT

hvor c er varmefylden, m systemmassen og dQ varmeændringen ved temperaturændringen dT.

Antag dernæst at al den varmemængde den varme blandingskomponent afgiver optages helt af den koldeste blandingskomponent.

Svar #6
23. januar 2006 af bjerring (Slettet)

#5

Dit ser mest overskueligt ud men jeg fårstår stadig ikke 100% hvad jeg skal gøre

dQ hvad er det for et resultat jeg skal sætte in der og det samme for dT

har slet ikke mødt disse to begreber i fysik endnu, men er blevet stillet over for denne opgave at skulle finde en formel.

det er også mere hvis læren spørger ind til det så jeg kan forklare mig.

på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

d står for delta... du kender det måske som en trekant

det er for at betegne en ændring

Brugbart svar (0)

Svar #8
24. januar 2006 af fixer (Slettet)

Det lyder underligt at du skulle være blevet stillet en opgave, der kræver viden, du ikke er blevet givet.

Lad os sige der er tale om blanding af samme væske med varmefylden c. Den ene mængde m1 har temperaturen T_kold, den anden mængde m2 har temperaturen T_varm.

Idet de blandes opnår den samlede masse m1+m2 fællestemperaturen T_fælles.

Antages som nævnt tidligere at al varme afgivet af den varme komponent optages af den kolde komponent er varmetabet nul, hvorfor

m1*c*(T_fælles-T_kold) = m2*c*(T_varm-T_fælles)

Foretag selv de nødvendige regninger for vise at

T_fælles = (m1*T_kold + m2*T_varm)/(m1+m2)

Bemærk, at hvis m1=m2 bliver fællestemperaturen netop gennemsnittet af T_kold og T_varm.

Svar #9
26. januar 2006 af bjerring (Slettet)

tusinde tak nu forstår jeg

Skriv et svar til: søger en formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.