Matematik

Stort problem angående ligninger

28. januar 2006 af meaty (Slettet)
Hejsa.

Jeg har et stort problem angående ligininger.

Jeg kunne godt tænke mig på en simpel og; "skåret ud i pap", måde at lære at løse ligninger.


fek.s. 6x-6=18

4x=-12

3*5=5x+5

i må også gerne komme med nogle ligninger:D

Mvh. Mads

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2006 af kraka (Slettet)

Hej Mads.

Se denne tråd
https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=172866
Hvis du stadig er i tvivl, er du velkommen til at skrive igen

Venlige hilsner

Svar #2
28. januar 2006 af meaty (Slettet)

Yep jeg har sæt den.

Jeg forstod noget af det.. med x'erne skulle flyttese sammen på hørje side af lighedstegnet, men ellers så forstod jeg ikk rigtig så meget:(

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2006 af kraka (Slettet)

Okay.. hvis du f.eks. har

6x-6=18

Vi vil nu flytte alle x'erne over på den ene side af lighedstegnet, og alle de andre tal over på den anden side:

6x-6=18

<=>

6x=18+6

Der står nu

6x=24

Vi vil herefter sørge for at x står alene. Dette gør vi ved at dividere med 6 på begge sider af lighedstegnet:

6x/6=24/6

Der kommer hermed til at stå

x=4

Var det til at forstå? Vi kan sagtens tage nogle flere eksempler hvor du regner lidt, hvis du ikke forstår det.

Venlige hilsner

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. januar 2006 af fixer (Slettet)

#2
Så har du ikke læst tråden grundigt nok. Det er nemlig aldeles ligegyldigt hvilken side leddene med x samles på, som jeg også skrev i omtalte tråd.

Tag nu lige og læs den igen. Specielt burde du have udbytte af #3 og #4. Det er de eneste regler, du behøver kende, for at løse sædvanlige lineære ligninger med een ubekendt.

Svar #5
28. januar 2006 af meaty (Slettet)

Ja kraka det var til at forstå

Tak skal du have:D

hva så hvis jeg lige opdigter en ligning: -54x+54=32x-22

kan den bruges?

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. januar 2006 af kraka (Slettet)

Prøv at løse den med det princip jeg gav dig før. Hvis du går i stå skal jeg nok hjælpe

Venlige hilsner

Svar #7
28. januar 2006 af meaty (Slettet)

Okay.

Indtil videre ser det sådan her ud:

54x+54=32x-32

<=>

54x+32x=-22+54

54x+32x=32

Ja så blev jeg så lidt i tvivl om, hvad jeg så skal gøre når jeg skal dividere?

mvh mig

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. januar 2006 af kraka (Slettet)

Hej. Jeg tror du skal prøve at have flere mellemregninger med. Dine fortegn er ikke helt rigtigte.

54x+54=32x-32

54x+54-54=32x-32-54

Jeg trækker 54 fra på den ene side af lighedstegnet for at få det væk, men jeg skal huske også at trække det fra på det andet. Man må ikke bare flytte et tal.

Dette bliver til

54x=32x-32-54

Prøv igen nu

Svar #9
28. januar 2006 af meaty (Slettet)

okay altså
sådan her

54x+54=32x-32

54x+54-54=32x-32-54

54x=32x-32-54

54x=32x-22

skal man så sige 54x=32x-22+22

54x=32x

er det rigtigt?

mvh mig

Brugbart svar (0)

Svar #10
28. januar 2006 af kraka (Slettet)

Det er rigtigt indtil

54x=32x-32-54

Her skal du huske at der står -32-54 altså minus foran begge led.

Prøv derfra igen

Venlige hilsner

Svar #11
28. januar 2006 af meaty (Slettet)

54x=32x-32-54

54x=32x-86

54x=32x-86+86

54x=32x

rigtigt? og hvad skal jeg så gøre efter der bare står 54x=32x ?

mvh mig:)



Brugbart svar (0)

Svar #12
28. januar 2006 af kraka (Slettet)

du kan ikke bare lægge 86 til på højre side af lighedtegnet uden samtidig at gøre det på venstre. husk at du gerne vil samle x'erne på én side. Derfor skal du ikke lægge 86 til, men i stedet flytte 32x over på den anden side.

Venlige hilsner

Svar #13
28. januar 2006 af meaty (Slettet)

Damn jeg er sku ikk så god til det her
men det er godt du gider at hjælpe mig:)

så jeg siger

54x=32x-32-54

54x=32x-86

ej sorry jeg er sku ik helt med

prøv du at hvis fra begyndelsen hvordan du gør så kan jeg se det ud fra dit hvis du gider og har lyst

på forhånd tak:)

Brugbart svar (0)

Svar #14
28. januar 2006 af kraka (Slettet)

Okay

Vi har 54x+54=32x-32

Vi vil nu samle alle x'erne på een side, og de andre atl, på den anden side:

54x+54-54=32x-32-54

54x=32x-86

54x-32x=32x-32x-86

22x=-86

Du skal huske på at 22x er det samme som 22*x det vil sige at vi skal dividere med 22 på begge sider:

22x/22=-86/22

x=-86/22

Du har hermed løst ligningen

Venlige hilsner

Svar #15
28. januar 2006 af meaty (Slettet)

så X=3,9

det var til hælp:D

det var sku godt at få det lært, men det kan godt være jeg sprøg om noget mere hvis jeg er i tvilv:D

men mange tak:D

Brugbart svar (0)

Svar #16
28. januar 2006 af kraka (Slettet)

Du spørger bare

Venlige hilsner

Svar #17
28. januar 2006 af meaty (Slettet)

hey

har lige prøvet at lave en af samme princip

32-42x=8x+9

32-32-42x=8x+9-32

-42x=8x-23

-42x-23=8x-23

-65x=-15

-65x/65=-15/65

x=15/65

x=4,3

mvh mig

Brugbart svar (0)

Svar #18
28. januar 2006 af kraka (Slettet)

Det er rigtigt indtil -42x=8x-23

Du skal huske at du vil have x'erne over på samme side, og at man ikke kan sige -42x-23.

Venlige hilsner

Svar #19
29. januar 2006 af meaty (Slettet)

hejsa igen

jeg har lige et par spørgsmål om hvordan du regner dem ud

4x=-12

12x*23=23/3

32=-x23


hvis du gider at hvise mig hvordan du regner dem ud vil jeg være meget taknemmelig:D

på forhånd tak:D

Skriv et svar til: Stort problem angående ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.