Fysik

Ohms lov

12. februar 2006 af lauraperby (Slettet)
Jeg har fået denne fysik opg: der sidder to 12V pærer i en bil. men sen nat går de, skrothandleren har kun to 6V....bla bla bla...men i det oprindelige kredsløb sidder pærerne i paralell senere bliver der sat en modstand på i serie før de nye pærere. Disse opg er for der oprindelige kredsløb. Jen kan ikke finde ud af hvorfor de afviger så meget fra de målte værdier.

data for pærerne:
spænding: 12V
effekt: 0,6W

Udfra ovenstående data har jeg regnet ud at I1=0,1A I2=0,05A I3=0,05A

Målte værdier:

R = 10,7ohm
R2 = 16,0ohm
R3 = 25,6ohm


B: Jeg vil ved brug af ohms lov beregne modstandene i pærerne (R2 og R3)

U = R2 * I2 R2 = U/I2
R2 = 12V/0,05A R2 = 240ohm

Da U og I er ens for de to pærer må R2 og R3 være det samme

R3 = R2 R3 = 240ohm

C: Jeg vil beregne den samlede modstand i kredsløbet(R) , da det er en parallel forbindelse gælder det at:

1/R = 1/R2 + 1/R3
1/R = 1/240ohm + 1/240ohm
1/R = 0,004167 + 0,004167
1/R = 0,008334
R = 1/0,008334
R = 119,99ohm » 120ohm

Svar #1
12. februar 2006 af lauraperby (Slettet)

...hov...det jeg ikke kan forstå er hvorfor R R2 og R3 afviger så meget...

Svar #2
12. februar 2006 af lauraperby (Slettet)

...ingen der kan hjælpe..???

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2006 af thomas-p1 (Slettet)

det lyder fandme sindysg kompliceret:p

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. februar 2006 af fixer (Slettet)

Hvis det oprindelige kredsløb består af to parallelforbunde 0.6W's pærer i 12 V potentialforskel, så er dine beregninger korrekte.

Ud fra de af dig givne oplysninger kan ikke siges hvorfor de _målte_ værdier er markant anderledes.

Er der information, du ikke har givet os..?

Svar #5
12. februar 2006 af lauraperby (Slettet)

...nej...det skulle være alt... I'erne har jeg regnet udfra P = U * I og de stemmer også overens med de målte værdier...

og U har jeg jo fået fra oplægget...så kan ikke se hvordan min R kan blive så forskellig...

tænkte på om det på nogen måde kunne have noget med temperatur afhængighed at gøre..??

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. februar 2006 af fixer (Slettet)

Glødepærernes resistans ændrer sig med temperaturen, men du kan roligt gå ud fra, at glødetrådens temepratur har nået en ligevægtsværdi og kan regnes konstant. Det samme er så dens modstand.

Er du sikker på, de to 12 V pærer ikke sidder i serie med en anden modstand? F.eks. batteriets indre modstand.

Svar #7
12. februar 2006 af lauraperby (Slettet)

hmm..altså jeg prøvede at sætte tegningen ind...men det kunne jeg ikke lige finde ud af...jeg kan prøve at forklare...

forestil dig at der sidder et batteri til venstre + siden går så op og hen ad mod højre...så går den ned og her deler den sig over i to...der sidder en pære på hver og så samler de sig igen og går hen til batteriets -...

(I det nye kredsløb sidder modstanden lige før "ledningen" bliver delt op i to...)

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. februar 2006 af fixer (Slettet)

Så er dine beregninger korrekte, for så ligger der 12V over en parallelforbindelse af to ens 0.6W pærer.

Iøvrigt kan man gratis oploade data (eksempelvis figurer) på bl.a. peecee.dk

De målte data relaterer ikke til 6V pærerne?

Svar #9
12. februar 2006 af lauraperby (Slettet)

..hmm... er ikke sikker på hvad du mener...

altså...

R er den samlede modstand

R2 er modstanden i den ene pære

og

R3 er modstanden i den anden pære

Brugbart svar (0)

Svar #10
12. februar 2006 af fixer (Slettet)

Ja, det er jeg med på.

Jeg prøvede såmænd blot at spørge til, om de målte data er målt på netop denne opstilling, eller den hvor pærerne er erstattet med 6V pærer og serieforbundet med en anden modstand.

Svar #11
12. februar 2006 af lauraperby (Slettet)

...de målte data jeg har skrevet om her er med 12V pærerne...vi har også lavet beregninger og foretaget målinger med det andet kredsløb hvor det er 6V pærer...begge steder er det modstandene der er store afvigelser på...

Brugbart svar (0)

Svar #12
12. februar 2006 af fixer (Slettet)

Kunne man ikke forestille sig, at i har målt på 6W pærer fremfor 0,6W?

Svar #13
12. februar 2006 af lauraperby (Slettet)

hmm...det er da muligt...jeg tjekkede ikke...eftersom det var vores lærer der havde lagt dem frem til os...

Brugbart svar (0)

Svar #14
12. februar 2006 af fixer (Slettet)

Så kommer vi det nok ikke meget nærmere.

Jeres målte værdier har i vel opnået ved at måle spændingsfaldet over parallelforbindelsen samt strømmen i hver gren og dernæst beregne modstanden.

Hvorledes passer disse målte værdier med de værdier du beregner. Mindste een af disse - målt spænding eller målt strøm - må adskille sig fra de beregnede.

Svar #15
12. februar 2006 af lauraperby (Slettet)

...vi brugte et multimeter til at måle amphere volt og ohm...
...men jeg kan vel tage min målte U og min målte I...beregne R...og se om det stemmer overens med min målte R...and so on..??

Brugbart svar (0)

Svar #16
12. februar 2006 af fixer (Slettet)

Netop. Desuden kan du beregne den afsatte effekt i hver pære P = UI udfra de målte strømme og spændinger. Det skulle ikke undre mig det kommer tæt på 6W.

Svar #17
12. februar 2006 af lauraperby (Slettet)

..K...det vil jeg prøve...måske du lige kan hjælpe mig med en ting mere...
...da vi målte alt det der med multimeteret var der noget om at når man måler det ene (volt, ampere, ohm) så skulle pæren tages ud af kredsløbet...og når man målte det andet så var noget andet...

...du ved vel ikke tilfældigvis hvad man gør når man måler sådan noget..?? ..har lidt problemer med at skrive min metode...

Skriv et svar til: Ohms lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.