Kemi

Beregning af pH

17. februar 2006 af Jankovich (Slettet)
Jeg har i et forsøg bestemt pH i nogle opløsninger vha. indikatorpapir og pH-meter.

Bagefter skal jeg så beregne pH i nogle opløsninger af salte, og så på baggrund af disse beregninger bestemme hvilke salte der er i hvilke opløsninger.

Jeg sidder nu og beregner pH i Al(NO_3)_3, hvor det er NO_3 ionen som har betydning for pH ikke?

Jeg bruger denne her formel:
pOH=0,5*(pK_b - logC_b)
pOH=0,5*(15,3 - log(0,1)) = 8,15

pH = 14 - 8,15 = 5,85 , hvilket da ikke kan være pH for en base? Eller er jeg helt forkert på den ..

Nogen der kn fortælle mig, hvad jeg gør galt - på forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2006 af flys (Slettet)

Nej du er galt i byen her, se i tabel over syrekonstanter - her ser du at aluminium-ionen sammen med nogle vandmolekyler står og du kan jo ud af styrken se hvilken formel du skal bruge.

Svar #2
17. februar 2006 af Jankovich (Slettet)

Er det aluminium-ionen der er den betydende? - i så fald er det så
Al(H_2O)_6, hvis pK_s værdi er 4,89 jeg skal bruge?

Svar #3
17. februar 2006 af Jankovich (Slettet)

Andre der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2006 af frodo (Slettet)

ja, det er aluminiumionen der er betydende for PH.

nitrationen er en uhyre svag base(den stammer jo fra den stærke syre HNO3), så den bidrager ikke væsnetligt til pH.

Svar #5
17. februar 2006 af Jankovich (Slettet)

Så pH bliver <7 ?

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. februar 2006 af frodo (Slettet)

ja

Svar #7
17. februar 2006 af Jankovich (Slettet)

Har gjort sådan her

pH = 0,5*(pk_s - logC_s)
pH = 0,5*(4,89-log(0,1))=2,945

Stemmer det?

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. februar 2006 af frodo (Slettet)

ja, det virker godt nok, hvis den formelle koncentration blot er 0,1M, men det går jeg ud fra at du har styr på

Svar #9
17. februar 2006 af Jankovich (Slettet)

Ok! Ja den formelle er o,1M :) Men virker det ikke som en meget lav pH når nu Al(H_2O)_6 står opført som en svag syre?

Brugbart svar (0)

Svar #10
17. februar 2006 af frodo (Slettet)

hvorfor? Den er jo lige på grænsen til at være en middelstærk.

Svar #11
17. februar 2006 af Jankovich (Slettet)

Ok ok :) Tusind tak for hjælpen og de hurtige svar!

Skriv et svar til: Beregning af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.