Kemi

Syre og baser

26. februar 2006 af hiat (Slettet)
Hvorfor er det farligere at drikke (stærke) baser i forhold til (stærke) syrer?

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2006 af LeMenga (Slettet)

Kunne uden at vide det helt præcist, forestille mig at det er fordi der er syre i maven i forvejen. Mavesyre, som du sikkert har hørt om. Og hvis ikke jeg taget helt fejl så er den på omkring pH = 2, hvilket en en stærk syre. En koncentrede syre vil derfor ikke ændre "det store" i maven. En stærk base vil neutralisere mavesyren og måske også gøre miljøet basisk, hvilket nok har betydning for en lang række vigtige og uundværlige kemiske processer i maven.

Det er også derfor vigtigt at drikke en masse vand, efter man har brækket sig, for der sidder så noget syre med pH = 2 i halsen. Og dette ætser så spiserøret. Bare lige for oplysnings skyld.

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. februar 2006 af 0omiao0 (Slettet)

sejt ;)

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Baser er generelt farligere end syrer når det gælder biologisk væv. Baser (som NaOH) er fedtopløsende, mens syrer ikke er. Proteiner angribes også hurtigere af baser end syrer. Så den beskyttende hinde af fedt man f.eks. har på huden bliver meget hurtigt opløst af NaOH og så kan basen trænge længere ind i vævet og udøve størrere skade.

Svar #4
27. februar 2006 af hiat (Slettet)

Tak for jeres svar, det var oplysende.

Jeg har lige et spørgsmål:
Gør syren/basen ikke "størst skade", når den er på vej fra mund til mave?

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Normalt jo, men det afhænger jo af hvor meget og hvor koncentreret opløsningen var. Var det f.eks. 250 mL 25% NaOH (normal afløbsrens), som er det volumen som jeg har hørt at folk har indtaget ved en fejl, ja så er mavesækken også ødelagt + det meste af den øverste del af tarmsystemet. Der er simpelthen ikke nok syre i sækken til at neutralisere al den base.

Skriv et svar til: Syre og baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.