Matematik
Tyngdepunkt for en homogen plade afgrænset af f(x) og g(x)
22. marts 2006 af
Julledyret (Slettet)
Jeg skal vise, at udtrykket for tyngdepunktet for en række masser kan give udtrykket for tyngdepunktet for en homogen plade afgrænset af f(x) og g(x), g(x)
På www.icer.dk/shoutout/tyngdepunkt.htm har jeg uploadet en række billeder af ydtryk, som kunne blive temmlig besværlige at skrive her.
Kan I hjælpe mig i gang?
På www.icer.dk/shoutout/tyngdepunkt.htm har jeg uploadet en række billeder af ydtryk, som kunne blive temmlig besværlige at skrive her.
Kan I hjælpe mig i gang?
Svar #1
22. marts 2006 af Dominik Hasek (Slettet)
Du kan bruge Greens sætning; se eventuelt http://mathworld.wolfram.com/GreensTheorem.html.
Dette forudsætter dog, at du er bekendt med kurveintegraler.
Jeg har desværre ikke tid til at hjælpe yderligere, men god fornøjelse med opgaven.
Dette forudsætter dog, at du er bekendt med kurveintegraler.
Jeg har desværre ikke tid til at hjælpe yderligere, men god fornøjelse med opgaven.
Svar #2
22. marts 2006 af fixer (Slettet)
Og hvis du vælger at bruge Green's sætning, så er spørgsmålet besvaret før:
https://www.studieportalen.dk/forum/viewt
opic.php?t=143058&h=massemidtpunkt
Som et alternativ, illustreres her hvordan x-koordinaten for massecenteret kan findes. Du kan selv finde y-koordinaten ved et lignende ræsonnement.
Lad dm = M/A være massen per arealenhed, hvor M er den totale masse, A arealet af pladen.
Betragt nu en pladestrimmel af tykkelse dx i koordinaten x_i. Højden af denne strimmel er f(x_i)-g(x_i) og dens areal derfor (f(x_i)-g(x_i))dx. Dens masse er derfor dm(f(x_i)-g(x_i))dx. Idet pladen nu betragtes som foreningsmængden af N sådanne strimler, er x-koordinaten for massemidtpunktet via det oplyste givet ved
x_M = (1/M)sum{i=1->N}[dm(f(x_i)-g(x_i))x_i*dx]
Udnyt dernæst at 1/M = 1/(dmA), foretag grænseovergangen dx->0 og anvend de sædvanlige argumenter for konvergens af middelsummer af kontinuerte funktioner mod integralet.
https://www.studieportalen.dk/forum/viewt
opic.php?t=143058&h=massemidtpunkt
Som et alternativ, illustreres her hvordan x-koordinaten for massecenteret kan findes. Du kan selv finde y-koordinaten ved et lignende ræsonnement.
Lad dm = M/A være massen per arealenhed, hvor M er den totale masse, A arealet af pladen.
Betragt nu en pladestrimmel af tykkelse dx i koordinaten x_i. Højden af denne strimmel er f(x_i)-g(x_i) og dens areal derfor (f(x_i)-g(x_i))dx. Dens masse er derfor dm(f(x_i)-g(x_i))dx. Idet pladen nu betragtes som foreningsmængden af N sådanne strimler, er x-koordinaten for massemidtpunktet via det oplyste givet ved
x_M = (1/M)sum{i=1->N}[dm(f(x_i)-g(x_i))x_i*dx]
Udnyt dernæst at 1/M = 1/(dmA), foretag grænseovergangen dx->0 og anvend de sædvanlige argumenter for konvergens af middelsummer af kontinuerte funktioner mod integralet.
Skriv et svar til: Tyngdepunkt for en homogen plade afgrænset af f(x) og g(x)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
