Kemi

Bestem saltets formel

30. marts 2006 af Græskar (Slettet)
Dette er en afleveringsopgave som jeg har svært ved at løse:

Et salt har formlen KBrO_X, hvor X er ube-kendt, viser sig ved analyse at indeholde
52,92 masse % Br.
Bestem saltets formel.



Jeg kan godt se at saltets formel må hedde KBrO, ved at prøve mig frem. Men det er jo ikke den korrekte fremgangsmåde.

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Jeg får det til KBrO2, kaliumbromit

Der er ikke noget i vejen for at prøve sig frem da du jo kun har indholdet af Br, og ikke af de andre. Og da du får at vide at det kun er oxygen indholdet der er den ubekendte, så er det fint nok at regne sig frem ved at prøve:

KBrO, KBrO2 og KBrO3

Men resultatet er KBrO2

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. marts 2006 af frodo (Slettet)

gå ud fra en masse på 100 g:

m(Br)=52,92 => n=m/M=0,66 = n(K) => m(K)=n*M=25,83
da resten af massen af saltet må være O, fås m(O)=100-52,92-25,83=21,25
=> n=1,33

dvs n(Br)/n(O)=2
altså må saltets endelige formel være
KBrO2

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. marts 2006 af mathon

eller:
KBrO3's molmasse=167.01 u
Br's molmasse =79.904

Br' masseprocent = 79.904/(167.01*10^-2)%=
47.8438, der er noget langt fra 52,92 masse %.

KBrO2's molmasse=(167.01-16.00)u=151.01u
Br' masseprocent = 79.904/(151.01*10^-2)%=
52.9131 - alt efter hvor mange decimaler der anvendes undervejs.

KBrO's molmasse=(167.01-2*16.00)u=135.01u
Br' masseprocent = 79.904/(135.01*10^-2)%=59.184%

KBrO2 passer nøjagtigt. I håndbogen er der ikke oplyst andre KBrO_X-forbindelser, hvilket også indikerer, at andre muligheder er stærkt begrænset. Var der en anden mulighed, ville "tallene ikke spille", da et andet grundstofs fra oxygen forskellige atommasse ville umuliggøre netop det krævede procentberegningsresultat.

Svar #4
30. marts 2006 af Græskar (Slettet)

Ja, jeg havde også fået formlen til KBrO2, kom til at skrive forkert.

Det jeg efterlyste var en metode, som frodo gør det i #2. Hvis stoffet var mere indviklet ville det måske ikke være muligt at gætte sig frem.

Men tak for alle forslagene!

Skriv et svar til: Bestem saltets formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.