Matematik

nem isollering

20. april 2006 af Mani4 (Slettet)
hvis nu jeg har f.eks. ligningen

20 = 31,5 * 0,887^t

hvordan isollere jeg så t?

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2006 af Mester_Bean (Slettet)

ved at udnytte logaritme regel:
log(x^t) = log(x) * t

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. april 2006 af CziX (Slettet)


<=> 20/31,5 = 0,887^t <=>ln(20/31,5) = ln(0,887)*t <=> ln(20/31,5)/ln(0,887) = t

Svar #3
20. april 2006 af Mani4 (Slettet)

hvad så med den her.

60 = 20,3 + 61,4 * 0,884^t <=>

60/(20,3 + 61,4) = 0,884^t <=>

ln(60 / (20,3 + 61,4)) = ln(0,884)* t <=>

t = ln(60 / (20,3 + 61,4))/ln(0,884) <=>

t = 2,5

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. april 2006 af Mester_Bean (Slettet)

du skal ikke dividere med 20,3 + 61,4, men trække fra:

60-20,3-61,4=0,884^t

herfra kan du selv

Svar #5
20. april 2006 af Mani4 (Slettet)

er #2 så også forkert?

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

#4

Nej da..man skal selvf. trække 20,3 fra, men derefter skal man dividere med 61,4 !!

Svar #7
20. april 2006 af Mani4 (Slettet)

man kan jo ikke tage den ln(60-20,3-61,4) ?

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. april 2006 af Draagslag (Slettet)

Hov. #4

Du må ikke trække 61,4 fra, da der står gange.

60 = 20,3 + 61,4 * 0,884^t <=>

60 - 20,3 = 61,4 * 0,884^t <=>

(60-20,3)/61,4 = 0,884^t

Herfra kører den videre med logaritmen.

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. april 2006 af Draagslag (Slettet)

#2 er i øvrigt korrekt.

Svar #10
20. april 2006 af Mani4 (Slettet)

tak, har fået t = 1,54

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. april 2006 af Draagslag (Slettet)

Hmm.. #10. I den første får jeg

t = 3,788 (den fra #0)


I den anden

t = 3,537 (den fra #3)


Svar #12
21. april 2006 af Mani4 (Slettet)

hvordan får du det?

Brugbart svar (0)

Svar #13
21. april 2006 af Deschain (Slettet)

Beregningerne til den fra #0 står i #2..

Følgende beregninger er til den fra #3 og er en fortsættelse af #8:

(60-20,3)/61,4 = 0,884^t
ln((60-20,3)/61,4) = t*ln(0,884) <=>
ln((60-20,3)/61,4)/ln(0,884) = t <=>
3,537 = t

Hvis du får et andet resultat har du enten regnet forkert eller glemt nogle parateser på lommeregneren..

Skriv et svar til: nem isollering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.