Matematik

Mat - gør rede for... HASTER

23. april 2006 af Jesp (Slettet)
Hejsa
En opgave driller mig en del som jeg har siddet og tænkt længe på.. Jeg hader bare at gør rede for, defor vil jeg meget gerne ha nogle gode guldkorn til at komme godt i gang med denne opg som findes på siden

http://www.fluii.dk/uploadok.asp?name=FluiiDK-1489.jpg&size=41827&titel=&nick=&id=1489

på forhånd mange tak...

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Idé :

Læg et koordinatsystem ind så parablen kommer til at gå gennem punkterne (-10,0), (10,0) og (0,10) og find så dens ligning ved at :

f(x)=a(x-10)*(x+10)=a(x^2-100)
Du ved at f(0)=10 og får så f(x)=-0,1x^2+10 (men tjek det lige efter...)

Vender tilbage om lidt..

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Arealet af hele buen bliver jo så S(-0,1x^2+10)dx fra -10 til 10. Find stamfkt. og indsæt grænser og træk fra hinanden.
Så skal rektanglets areal trækkes fra. Det er jo 2t gange højden som jo må være f(t)!
Prøv nu at regne på det..

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Åh..jeg troede du skulle finde arealetaf det hele BORTSET fra det rekangulære..men det er jo kun det rektangulære, så det gør det bare lettere. Svaret står jo så også i #2.

Svar #4
23. april 2006 af Jesp (Slettet)

Den formel du bruger har vi slet ikk gennemgået endnu, jeg er kun 2.g'ere, ved ikk om man burde ha haft lært det men vi har ihvertfald ikk set den formel før...

f(x)=a(x-10)*(x+10)=a(x^2-100)


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Ja, og hvis du så ved, at den skærer i 10 på y-aksen så er jo f(0)=10 dvs

a(0^2-100)=10
a*(-100)=10
a=10/-100
a=-0,1
Så nu ved du at parablen har ligning f(x)=-0,1x^2+10

Rekanglet har jo en længde på 2t og spm. er så hvor højt det er. Da det jo lige når til parablen må dets højde være f(t) fordi rektanglet når ud til t og -t på x-aksen.
Så rektanglet har længde 2t og højde -0,1t^2+10. Hvis du ganger de 2 led sammen med hinanden får du arealet.

Svar #6
23. april 2006 af Jesp (Slettet)

ok men hvor har du a(0^2-100)=10 fra?


og hvordan kommer du til højden

- 0,1t^2+10?

f(0)=10 er bare et eksempel du tog ikk?

SKal jeg tegne grafen som du siger gennem de 3 punkter som du siger? Men jeg forstår bare ikk den formel du bruger?

på forhånd tak

Svar #7
23. april 2006 af Jesp (Slettet)

a(0^2-100)=10 fra?

det har du ved at bruge punktet (0,10) ikk? Men jeg tænkte på hva den formel hedder så jeg kan læse lidt om den?
Formlen hedder
f(x)=a(x-10)*(x+10)=a(x^2-100)

Hvor kommer 10'tallet fra i den første parentes? Er det bare formlen der er sådan?

Skal man overhovedet ikk differentiere?


Skriv et svar til: Mat - gør rede for... HASTER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.